Impartasiri despre Segovia (Spania)
In luna aprilie a acestui an, am vizitat Spania, cel putin o parte a Spaniei.
Primul oras unde am vrut sa ajung a fost Segovia, deoarece auzisem foarte multe lucruri frumoase despre acest oras. Este un oras vechi care a fost foarte bine pastrat de spanioli, fiind unul dintre cele mai frumoase orase ale Spaniei, avand o multime de obiective turistice: catedrale, cladiri vechi, apeductul roman.
Spre norocul meu am avut parte de o zi insorita prielnica pentru vizitat.
Primul obiectiv pe care l-am vazut a fost Apeductul. Acesta este cel mai important monument al Segoviei. Legenda spune ca a fost construit de Diavol pentru o tanara din cetate care a preferat sa-si vanda sufletul decat sa aduca apa de la rau. Este o constructie de 800 de metri lungime si 30 de metri inaltime. Pentru mine a fost cel mai impresionant monument istoric care l-am vazut vreodata. Am ccontinuat apoi drumetia pe straziile pavate inguste ale Segoviei, strazi pline pe de o parte si alta de magazine de tot felul: artzanale, magazine de haine dar si foarte multe restaurante traditionale care te imbie cu mirosul mancarurilor traditionale spaniole. Am ajuns apoi in Plaza Mayor de unde se vede foarte bine catedrala din Segovia, construita in secolul XVI-lea pe ruinele unei catedrale vechi. Este o catedrala imensa cu o arhitectura deosebita.
Locul in care mi-am incheiat vizita in Segovia a fost Castelul Alcazar, un castel mare, ca in povesti, care te duce la gandul la povestea Frumoasei din Padurea Adormita. Pe langa infatisarea deosebita a castelului, de acolo puteam admira o parte din orasul Segovia vazut de sus.
In putine cuvinte, Segovia este orasul perfect pentru turisti. Este un oras vechi, cu multa istorie, cu strazi vechi inconjurate de ziduri inalte. Eu am fost acolo si mi-a placut la nebunie si vi-l recomand cu drag.
City-break Romania: Constanta
Am fost la mare de foarte multe ori dar de cate ori am vizitat si capitala Dobrogei ? Constanta este un oras care merita vizitat, fiind in loc incarcat de istorie si cultura.
Putini stiu ca numele orasului vine de la imparatul roman Constantin, care a cucerit orasul de la greci care l-au numit initial Tomis. Radacinile orasului sunt vechi, acesta datand din sec VI i.Hr. cand dintr-un sat pescaresc s-a transformat intr-un infloritor port la Marea Neagra.
Cel care a facut cunoscut portul Tomis in antichitate a fost poetul Ovidius, care a trait aici, fiind exilat de catre romani. Acesta si-a povestit experientele traite aici in doua volume de versuri, iar in onoarea lui in Piata Ovidiu municipalitatea a ridicat o statuie a poietului. Tot in Piata Ovidiu este Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, locul perfect pentru cei pasionati de istorie care doresc sa afle mai multe lucruri despre grecii si romanii care au stapanit aceste locuri si unde pot studia statui, ruine de case si biserici care au rezistat trecerii timpului.In apropierea Muzeului este Edificiul Roman cu Mozaic, un pavaj roman format dintr-un mozaic care este partial refacut, dovada a culturii romane avansate.
Si pentru ca Constanta este port la Marea Neagra, multe dintre civilizatiile cu iesire la aceasta mare si-au lasat amprenta asupra orasului si a locuitorilor acestuia. Comunitatea turca din oras a primit in 1910 in dar de la Regele Carol al II-lea Moscheea Mahmudia, cea mai mare moschee din Romania. Aceasta este copia moscheii Konya din Anatolia, insa covorul superb din interiorul sau este un dar de la ultimul sultan al Turciei, Abdul Hamid al II-lea. Minaretul moscheii are o inaltime de 50 de metri si ofera o priveliste superba asupra orasului si a falezei Marii Negre.
Piata Ovidiu este punctul 0 al culturii constantene deoarece in apropierea pietei este Muzeul de Arta Populara, cladirea in sine fiind un punct de atractie turistica deoarece dateaza din 1893. Interiorul muzeului adaposteste o colectie de tesaturi viu colorate, haine populare cu broderii complicate si unelte gospodaresti neobisnuite.
Nici Muzeul Marinei Romane nu trebuie ocolit fiind un simbol al orasului deoarece prezinta modele vechi de trireme grecesti si fotografii vechi ale diferitelor ambarcatiuni care au ancorat de-a lungul timpului in port.
Acvariul din Constanta isi deschide portile atat pentru cei mici cat si pentru cei mai mari, care doresc sa vada acrobatiile simpaticilor delfini sau ale focilor. Paza orasului este asigurata de Farul Genovez, construit in 1860 in memoria negustorilor genovezi care strabateau apele marii Negre si aduceau marfuri rare.
Dar nici o plimbare prin Constanta nu este deplina fara a vizita pe faleza. Aceasta a fost amenajata de Carol I, un mare iubitor al orasului, tot el fiind si cel care a construit Cazinoul, in stil secesionist francez, ca un dar pentru sotia sa, Elisabeta.
Constanta este un oras in care diferitele culturi, care au calcat pe pamant romanesc, si-au lasat amprenta transformandu-l intr-un oras modern cosmopolit in care trebuie sa petreci macar o zi .