Beneficiile sucului de mere
Stii de ce se spune “An apple a day keeps the doctor away”? Asta pentru ca un mar pe zi tine doctorul, oncolog, cardiolog, proctolog si nutritionist departe, era prea mult de scris.
Fie ca este vorba despre Garoafa, Ionatan, Auriu de Cluj, Florina (si poate foarte bine sa nu fie printre cele enumerate – in prezent exista 2500 de soiuri de mere cultivate in intreaga lume!) – merele bune pot aduce beneficii in cazul unor probleme grave de sanatate.
Aceste fructe delicioase si crocante sunt originare din Asia, insa suntem familiarizati cu ele deoarece se cultiva peste tot in aceasta lume in care traim. Dar lucrurile de care majoritatea dintre noi nu suntem constienti constau in faptul ca merele ofera nenumarate avantaje sanatatii. De exemplu, stiati ca aceste fructe delicioase sunt bogate in potasiu, calciu, fosfor, fier si vitaminele A si C?
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca acei compusi gasiti imediat sub coaja acestor fructe contin antioxidanti, lupta impotriva cancerului si au proprietati antiimflamatorii (un alt motiv pentru a lasa cojile pe mere cand facem suc!). Da, stiu ca de cele mai multe ori avem parte de prea mult zahar din sucul de fructe, dar adaugand o felie sau doua de mere este un minunat, convenabil si sanatos mod de a indulci reteta si a obtine, de asemenea, si o serie de beneficii pentru sanatate.
Mere crude sau suc de mere?
Foarte multe persoane prefera sucul de mere in favoarea fructelor crude. Teoretic, ambele au aceeasi valoare nutritiva daca sucul este crud (minus fibra). Problema cea mai mare este ca sucul de mere care este disponibil in comert adesea contine conservanti care scad valoarea nutritiva a merelor, insa exista si sucuri 100% naturale, care pe langa faptul ca sunt foarte gustoase sunt si foarte sanatoase (vezi sucul de mere Fangaro care este unul dintre sucurile mele de mere preferate) .
Sucurile de mere naturale sunt facute prin presarea la rece cu ajutorul unei hidroprese si pasteurizare. De notat este faptul ca sucul Fangaro nu contine conservanti, concentrati sau adaosuri de apa iar fructele din care este facut sucul provin din livada proprie.
Indiferent daca alegeti sa mancati mere crude sau optati pentru sucuri, acestea joaca un rol destul de important in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, iar recomandarea mea este sa optati intotdeauna pentru sucuri naturale.
O lista de beneficii ale sucului de mere
- Astm: Efectele merelor asupra astmului pot fi legate de nivelul lor ridicat de bioflavonoide, cum ar fi quercetina. Ele poseda antioxidanti puternici, si au proprietati antiimflamatorii si anti-histaminice. De asemenea, studiile indica faptul ca bioflavonoidele si acizii fenolici ajuta la ameliorarea inflamatiei cailor respiratorii, ajutand foarte mult astfel la atenuarea simptomelor de astm.
- Sanatatea ficatului: Deseurile distructive si toxinele sunt curatate de alcalinitatea merelor. De asemenea, aceasta ajuta la mentinerea nivelului pH-ului din organism, care este esential pentru o sanatate optima. Acidul malic din sucul de mere permite deschiderea canalelor biliare, care trec prin ficat. Toate aceste motive fac din mere un aliment care mentine ficatul sanatos.
- Relaxare musculara: Merele sunt foarte bogate in acid malic. Acidul malic imbunatateste puterea musculara, performanta si recuperarea dupa antrenament. Restabileste energia corpului si incurajeaza activitatile mentale. Merele de asemenea vor repopula vitaminele si mineralele din corp, ceea ce le face sa fie un aliment minunat pentru creat suc pentru dupa antrenamente.
- Sanatatea arteriala: Vitamina C din sucul de mere previne rigidizarea arterelor. Merele contin si pectina, o fibra solubila. Studiile au aratat ca pectina incetineste ateroscleroza.
- Sanatatea pielii: Sucul de mere este frecvent utilizat pentru tratarea inflamatiilor pielii, fisuri, riduri si mancarimi. Acesta este, de asemenea, utilizat pentru sanatatea scalpului, prevenind aparitia matretii. Antioxidantii si fibrele din mere ajuta la mentinerea elasticitatea pielii iar vitaminele si mineralele din mere ajuta la prevenirea bolilor de piele cauzate de deficiente.
- Miscarile intestinale: Consumand un amestec de mere si morcov sau suc de spanac se poate facilita eliminarea constipatiei, deoarece merele sunt un foarte bland laxativ natural. In general, o miscare a intestinului poate fi anticipata in termen de 24 de ore. Pectina, o fibra formatoare de gel ce se gaseste in mere, va imbunatati capacitatea intestinului de a impinge resturile prin sistemul sau. Un intestin care functioneaza sanatos inseamna o sansa scazuta de cancer de colon sau de hemoroizi.
- Zaharul din sange: Merele verzi ajuta diabeticii in evitarea cresterii prea tare a zaharului din sange. Flavonoizii pot impiedica enzimele care sunt implicate in deconstructia carbohidratilor in zahar. De asemenea, polifenolii gasiti in mere reduc absorbtia glucozei. Acestia stimuleaza receptorii de insulina, cauzand o crestere a absorbtiei glucozei din sange.
Asadar, nu aveti nici un motiv ca incepand de maine sa nu incepeti sa inlocuiti orice alte bauturi nesanatoase cu sucul de mere. Daca doriti sa-l faceti acasa, nu aveti nevoie de cat de un storcator de fructe decent pe care-l puteti achizitiona cu cateva sute de lei si de care va veti folosit cativa ani buni.
Daca doriti sa cumparati suc de mere, va recomand sa vedeti oferta celor de la Fangaro si va reamintesc faptul ca sucul Fangaro este 100% natural, nu contine conservanti, adaosuri de apa sau concentrati.