Cum vă învățați copiii să nu intre în datorii. 10 reguli de administrare eficientă a banilor

Educația financiară ar trebui începută de la vârste cât mai fragede, însă în grădinițe sau școli sunt puține astfel de programe. Iar cele existente, sunt inițiative private.

Astfel că, familiei îi revine rolul de educator. Vă prezentăm mai jos câteva sfaturi pentru a vă învăța de mici copiii despre valoarea și administrarea banilor.

Sfaturi pentru copiii cu vârste între 3 și 5 ani

  1. Banii nu provin de la bancomat

Deja până la această vârstă, copii au ajuns să stăpânească arta de a obține de la părinți jucării și dulciuri. De multe ori, cer lucruri în magazine sau refuză să renunțe la produsele alese.

Iar dacă li se spune că părinții nu au bani când văd un bancomat spun: Uite! De aici luăm bani! Copiii își văd părinții scoțând bani de la bancomat, astfel încât asociază aceste aparate cu sursa banilor.

De aceea, ar trebui să le explicați copiilor de unde provin banii cu adevărat, că trebuie să munciți pentru salariul dumneavoastră și că venitul pe care îl aveți este limitat, că nu puteți cumpăra tot ce vă doriți.

  1. Unele lucruri sunt prea scumpe

La raioanele de jucării și dulciuri din supermarketuri sunt cele mai multe negocieri între părinți și copii.

Majoritatea părinților refuză să cumpere, argumentând că copiii au deja prea multe alte lucruri sau că nu au bani suficienți, însă, aceste argumente de cele mai multe ori nu funcționează.

O metodă mai dificilă dar cu mari șanse de reușită este cea în care comparați prețurile unor produse explicându-i copilului ce înseamnă ele.

Comparați, spre exemplu, prețul unei cutii de iaurt cu al unei jucării, iar, dacă este prea dificil pentru copii să înțeleagă valoarea, comparați numărul de cifre care alcătuiesc prețul.

  1. Banii nu sunt de jucărie

Copiii sunt foarte doritori să se joace în magazin și, în acest mod, pot învăța în mod inconștient despre administrarea eficientă a banilor.

Uneori puteți să le dați o bancnotă cu valoare mică pentru a-și cumpăra ceva cu ea, alteori dați-le bani de jucărie. Le puteți explica și că, după cumpărături, banii trebuie puși în pușculiță.

Nu pierdeți din vedere importanța monedelor, chiar dacă vă spuneți că sunt sume foarte mici și neimportante. Nu le lăsați împrăștiate prin casă, ci puneți-le în pușculiță sau într-un loc special. Astfel, cei mici vor înțelege să aprecieze cu adevărat banii.

Sfaturi pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani

  1. Fiecare casă are un buget propriu

În viața multor părinți, vine un moment în care sunt acuzați de zgârcenie. Motivul? Colegii de la școala copiilor au haine mai frumoase, telefoane modele mai noi, merg în vacanțe în străinătate, au mai mulți bani de cheltuială. În astfel de momente, nu vă supărați sau pretindeți că nu s-a întâmplat nimic.

Mai bine explicați-le copiilor că achitați întâi cheltuielile obligatorii (chiria/rata, întreținerea, facturile etc.) și restul banilor rămân pentru alte cheltuieli inclusiv distracție. Exemplificați-le ce activități distractive puteți face împreună cu ei (să mergeți la film de 3 ori pe lună, în parcul de distracții o singură dată etc.)

În primul rând copii vor înțelege că părinții săi au bani, în al doilea va învăța să administreze bani și, în al treilea rând va afla ce își pot permite părinții săi.

  1. Banii de buzunar

Copiii vor înțelege mai bine responsabilitățile adulților și valoarea banilor atunci când învață regulile de administrare a banilor. Și acesta este cel mai important rol al banilor de buzunar.

Dați-le copiilor o dată pe lună o anumită sumă pe care ei să și-o administreze. Dacă nu o vor cheltui timp de mai multe luni își pot cumpără ceva de valoare mare (o jucărie pe care și-o doresc, o bicicletă etc.)

Copiilor le plac provocările, astfel că este foarte posibil să fie motivați să nu cheltuiască. Când reușesc să își administreze banii de buzunar, vor fi tot mai dispuși să economisească.

  1. Cumpărăturile comune, administrarea inteligentă a banilor în practică

Copii trebuie să aibă un exemplu pozitiv în familie. Dacă veți cumpăra produse scumpe, nu veți compara prețurile produselor și nu veți urmări ofertele, nici copiii nu vor face asta.

Un exercițiu pe care îl puteți face este să mergeți la cumpărături cu o listă de produse și să căutați cele mai bune oferte împreună. Copiii vor fi fericiți cînd vor reuși să găsească o ofertă. În plus, vor învăța să își administreze banii eficient.

Sfaturi pentru adolescenți

  1. Deschiderea unui cont bancar

Un moment important pentru un copil este atunci când părinții îi deschid primul cont de economii. Va simți în curând că dacă nu muncește, nu are cum să depună alți bani în acel cont.

  1. Discutați despre consecințele deciziilor financiare

Mai devreme sau mai târziu, copilul care își dorește ceva anume, va spune Luăm un credit pentru a cumpăra ce îmi doresc. Acesta este un moment bun pentru a-I explica că un credit trebuie rambursat în fiecare lună.

Îl puteți întreba dacă este dispus să renunțe la o parte din banii săi de buzunar. Discuțiile sunt mult mai eficiente dacă îl ajutați să vizualizeze consecințele deciziilor financiare.

  1. Cheltuielile trebuie planificate

Atunci când discutați despre consecințele datoriilor, abordați și subiectul planificării cheltuielilor și realizării unui buget personal. Dacă copilul dumneavoastră își dorește să plece într-o tabără sau un calculator/telefon nou, învățați-l să își planifice cheltuielile din timp.

Îl puteți stimula să economisească, oferindu-vă să suportați o anumită parte din sumă dacă el va reuși să strângă restul.

Planificarea financiară este o lecție foarte importantă pentru că multe persoane au datorii, în mare parte, din cauza lipsei unui plan financiar.

Sfaturi indiferent de vârstă

  1. Cea mai importantă sursă de venituri este munca

La fiecare vârstă este important să le explicați copiilor că pentru bani se muncește. Sentimentul că banii pot fi obținuți ușor de la altcineva (fie că e bancomat, bunici, rude sau chiar un împrumut) este o iluzie și provoacă multe probleme în viața unui adult.

Despre bani și administrarea lor eficientă trebuie să se discute în familie. Familia este cel mai important exemplu și educator. Un copil educat financiar va fi un adult responsabil.

Sigur vrei sa citești și despre:
Bugetul-în-5-pași
Bugetul în 5 pași, mai mult decât un plan de acțiune
cum-reduci-facturile
Cele mai comune 5 facturi și modalități de a le reduce

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage