Prăjitură Tosca cu blat pufos de mac și cremă aromată de vanilie

Tosca este o prajitura foarte usor de pregatit pentru care aveti nevoie de putine ingrediente iar costul total al prajiturii nu este deloc mare. Prajitura Tosca este iubita de foarte multi oameni si de aceea o veti intalni chiar si in cofetarii insa nu se compara cu cea facuta acasa, din ingrediente naturale, fara prafuri si alte minuni.

Eu pregatesc prajitura Tosca ori de cate ori am ocazia, mai ales la sarbatori sau cand se anunta musafiri. De regula las prajitura la frigider pentru 6-8 ore insa cel mai bine sta peste noapte. Daca sunteti nerabdatori sa o gustati mai repede, puteti insiropa blatul, cu putin lapte iar biscuitii sa ii tineti mai mult timp in lapte sau cafea, dupa preferinte. Pentru a o raci, o puteti baga 1 ora la congelator si va fi numai buna de servit.

Lista de ingrediente pentru a prepara o  reteta pentru prăjitura Tosca nu este foarte stufoasa asa ca hai sa vedem ce ingrediente sunt necesare pentru fiecare parte a prajiturii.

Ingrediente necesare pentru blatul de mac:

  • 150 gr de mac nemacinat
  • 100 gr zahar + esenta de vanilie
  • 4 oua intregi
  • 200 gr unt/margarina sau ulei vegetal
  • 1 plic de praf de copt
  • 250 gr smantana fermentata
  • 250 gr de faina

Ingrediente pentru crema de vanilie:

  • 500 ml de lapte
  • 100 gr zahar
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 200 gr unt la temperatura camerei
  • 150 gr smantana pentru frisca

Pentru glazura aveti nevoie de:

  • 150 gr ciocolata cu lapte
  • 150 gr de ciocolata neagra
  • 1 lingura de ulei

Ca ingrediente extra veti mai avea nevoie si de 250-300 gr de biscuiti Petit Beurre (daca doriti). Acestia vor fi insiropati in cafea sau in lapte, daca prajitura va fi servita si copiilor.

Cum se prepara Tosca?

Modul de preparare al prajiturii este unul foarte simplu si aveti nevoie de cel mult 1 ora libera – pentru pregatit, copt si montat prajitura.

👩‍🍳 Pregatirea blatului – bateti bine ouale cu un praf de sare si zaharul, pana cand acestea isi dubleaza volumul iar mai apoi adaugati uleiul sau untul topit si mai apoi racit + smantana. Adaugati ingredientele uscate – macul, faina cernuta si praful de copt si amestecati foarte bine pentru a se omogeniza. Compozitia se toarna intr-o tava 30×40 cm, tapetata cu hartie de copt si se coace la 180 grade pentru 20-25 de minute.

👩‍🍳 Cand blatul este copt, se testeaza cu scobitoarea si se lasa 10 minute la racit dupa care se insiropeaza cu putina apa si esenta de rom sau chiar cu lapte, pentru a-l fragezi putin.

👩‍🍳 Pentru crema amestecam 100 ml de lapte cu plicul de budinca si zaharul iar restul de lapte il punem la foc. Cand incepe sa fiarba, turnam amestecul de budinca si amestecam continuu in cratita pana crema se ingroasa.

👩‍🍳 Budinca se lasa la racit iar cand ajunge la temperatura camerei se adauga untul si se mixeaza foarte bine. Se lasa la racit complet si se amesteca cu smantana pentru frisca deja mixata.

👩‍🍳 Peste blatul racit se intinde crema de vanilie, un strat de biscuiti insiropati si glazura de ciocolata. Pentru glazura trebuie doar sa topiti ciocolata la bain marie sau la cuptorul cu microunde dupa care amestecati cu uleiul.

👩‍🍳 Prajitura se da la rece peste noapte sau pentru cel putin 6 ore dupa care o puteti servi. Pofta buna!

Sigur vrei sa citești și despre:
Regula-10-10-10
Regula 10/10/10 – Ce este și cum funcționează aceasta?
4-metode-pentru-eficientizarea-costurilor
4 metode pentru eficientizarea costurilor de întreținere a casei în luna Noiembrie

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage