4 castele din Romania mai putin cunoscute
Teritoriul tarii noastre este presarat de palate si castele, dovada a istoriei bogate a Romaniei. Din pacate, multe dintre acestea au fost invinse in batalia cu timpul, devenind ruine. Nici autoritatile statului nu s-au aratat interesate sa restaureze o parte din istoria si cultura pe care acestea le reprezinta si astazi, din vechile conace si castele ale marilor familii boieresti, mai pot fi admirate doar niste ruine. Insa, o parte dintre castele au trecut proba timpului si, dupa restaurarea lor, sunt la fel de impunatoare ca in vremurile de alta data.
1. Castelul Sturza
Cunoscut si sub numele de Palatul Sturza, castelul se afla in localitatea Miclauseni, la 20 de km de Roman si 65 de km de Iasi. Construit de catre Gheorghe Sturza intre 1880 si 1904, in stilul neogotic tarziu, castelul se afla pe vechea mosie Miclauseni care dateaza de pe vremea lui Alexandru cel Bun. In timpul Primului Razboi Mondial aici a functionat un spital militar, iar din 1960 cladirea a fost folosita ca Centru de plasament pentru copii cu handicap major. Din anul 2001 castelul este retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei care muta Centrul de copii din cladire si obtine finantare pentru refacerea Castelului si a dependintelor. Lucrarile nu sunt inca incheiate, dar in prezent poate fi vizitat parcul in stil englezesc care inconjoara proprietatea, precum si atelierul de icoane si de incondeiat oua care functioneaza in una dintre cladiri.
2. Palatul Cuza din Ruginoasa
Situat in comuna Ruginoasa din judetul Iasi, palatul a apartinut initial familiei Sturza. Este construit in acelasi stil neogotic, la fel ca Castelul din Miclauseni. Palatul a fost cumparat de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, renovat si folosit o perioada ca resedinta pentru el si familia sa. Desi a fost grav afectat de catre bombardamentele din timpul celui de-al II Razboi Mondial, castelul a fost refacut si transformat in Muzeul Memorial „Al. I. Cuza” cu o sectie de istorie si una de etnografie. In prezent aici pot fi vizitate Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, Biserica Adormirea Maicii Domnului, care dateaza din anul 1813, Parcul proprietatii, turnurile si mormantul pregatit pentru Alexandru Ioan Cuza.
3. Castelul Iulia Hasdeu
Castelul, dedicat Iuliei Hasdeu, a fost construit intre 1893 si 1896 in localitatea Campina. De ridicarea castelului este legata povestea tragica a Iuliei, singura fiica a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. Aceasta a murit la doar 18 ani de tuberculoza, boala, in cele mai multe cazuri, fatala la acea vreme. Iulia Hasdeu a fost primul roman care a abolvit facultatea de la Sorbona, fiind considerata un geniu.
Dupa moartea Iuliei, tatal ei a ramas neconsolat si a hotarat sa ridice acest castel in memoria ei si, in acelasi timp, se spune ca l-a folosit ca loc de practicare a spiritismului, deoarece acesta incerca sa intre in contact cu sufletul fiicei disparute prematur. In prezent castelul este un muzeu deschis in intregime publicului, in care pot fi admirate portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii si documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise si colectii de reviste, dar si tablouri valoroase semnate de pictori cunoscuti precum Sava Hentia, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.
4. Castelul Miko
Localizat in Miercurea Ciuc, castelul este cel mai vechi si mai important monument istoric din aceasta localitate. A fost denumit dupa numele constructorului, Ferenc Hidvegi Miko; constructia castelului a inceput in 1623 si s-a finalizat, cel mai probabil, in anii `30 ai secolului al XVII-lea. Istoria nu a fost blanda cu el deoarece a fost incendiat in timpul invaziei Ciucului de catre trupele turco-tatare din 1661. Este reconstruit si dat in folosinta armatei, unde aceasta ramane pana la mijlocul secolului XX. Este restaurat si folosit in prezent ca spatiu pentru Muzeul Secuiesc al Ciucului.