Cui să cereţi ajutorul atunci când datoriile vă copleșesc?

Trăsătura esențială a românilor este neîncrederea în oameni, susține Daniel David, profesor de științe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai, iar de cele mai multe, atunci când vine vorba despre datorii, neîncrederea se amestecă și cu rușinea, teama de a fi marginalizat și un profund sentiment de inferioritate. De aceea, de cele mai multe ori, românii ce se confruntă cu datorii refuză să ceară ajutorul.

Însă a cere ajutorul nu este doar util, este cu adevărat necesar. Ca orice problemă, şi datoriile au rezolvări. Iată doar câteva dintre acestea: creditorii vă pot prelungi perioada de rambursare sau vă pot acorda o amânare de la plata ratelor.

O altă soluție este cererea a câteva ore suplimentare la munca pentru a câștiga mai mulți bani.

Cui puteți cere ajutorul atunci când aveți datorii?

De multe ori, o persoană cu datorii are sentimentul că nu există nicio soluție la problema cu care se confruntă. Pentru multe persoane, problemele financiare chiar minore sunt un motiv de rușine.

Neîncredere în cazul românilor este amplificată și de un nivel scăzut de autodeterminare și spirit civic ce s-a generalizat într-o neîncredere cronică, inclusiv asupra cunoscuților, după cum subliniază Daniel David. Debitorul se închide în el, ascunde problemele sale prietenilor, familiei și creditorilor.

Acest comportament sporește sentimentul de însingurare și neliniștea. Deși persoana cu datorii se simte izolată și toată lumea pare să fie împotriva sa, poate primi ajutor din mai multe locuri.

Creditorul

Atunci când primiți o somație de plată de la creditor, răspundeți și explicați situația. În funcție de cazul dumneavostră particular, creditorul poate oferi următoarele soluții: prelungirea perioadei de rambursare (se va reduce rata lunară), anularea parțială a datoriei sau oferirea unei perioade de grație până la plata următoarei rate.

Creditorii preferă să discute cu persoanele cu datorii. Nu toți vor să trimită un caz în instanță sau la executorii judecătorești.

Prietenii

Indiferent de rezultatele negocierilor cu creditorul, încercați să vă ameliorați situația financiară prin găsirea unui nou loc de muncă, cu un salariu mai bun, prin obținerea unei măriri de salariu, prin efectuarea de ore suplimentare sau prin găsirea unui loc de muncă part-time. În astfel de situații, prietenii vă pot ajuta cu recomandări sau informații despre noi locuri de muncă.

Angajatorul

Puteți discuta, de asemenea, cu angajatorul dumneavoastră, explicându-i situația în care vă aflați și să-i solicitați să efectuați ore suplimentare sau sarcini în plus.

Familia

Atunci când aveți nevoie de bani, de cele mai multe ori ajutorul vine de la cei mai apropiați. Totuși nu solicitați bani dacă nu sunteți siguri că îi puteți restitui. Recunoașteți că aveți o datorie și că faceți eforturi să o rambursați, că ați luat deja măsuri în acest sens, dar că aveți nevoie de ajutor.

Familia va observa că faceți eforturi de a ieși dintr-o asemenea situație și că încercați să preveniți altele similare, va fi mai dispusă să vă ajute. Nu sunteți singuri și puteți oricând cere ajutor.

Sigur vrei sa citești și despre:
ce-înseamnă-datoriile
Cum să le explicați copiilor ce înseamnă datoriile?
3-lucruri-de-stiut-cand-iti-faci-un-credit
3 lucruri de care să țineți seama înainte de a lua un credit

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage