Combateți dependența de cumpărături în 8 pași ușor de urmat

Pantofii mult doriți, un gadget de ultimă tehnologie sau un aparat electrocasnic ce aduce un plus de confort, toate acestea par create special pentru dumneavoastră, pentru a vă aduce o stare de bine și de ce nu, chiar de fericire. Dar ce se ascunde în spatele acestei nevoi de a face cumpărături?

De cele mai multe ori dependența de cumpărături se activează după un eveniment stresant sau după o zi obositoare la locul de muncă.

Odată ajunși într-un magazin totul se schimbă deoarece puteți petrece câteva momente doar pentru dumneavoastră în compania vânzătorilor amabili, a mirosurilor îmbietoare și a produselor ce promit să vă aducă acel confort și bună-stare pe care vi le doriți. După cumpărături vă veți simți liniștiți, dar, cu siguranță, apoi vă vor copleși remușcările.

În perioadele de reduceri sunteți asaltați de cele mai mici prețuri și discounturi care ajung chiar și până la 75%. Chiar dacă ștergeți e-mail-urile sau sms-urile pe care marile lanțuri de magazine le trimit în această perioadă, reclamele vor reveni online, apărând de fiecare dată când accesați internetul sau folosiți rețelele de socializare.

Nu există prea multe șanse de scăpare în fața ispitei de a face cumpărături. Este un moment dificil chiar și pentru persoanele rezistente în fața trucurilor de marketing, deci cu atât mai mult pentru persoanele care sunt dependente de cumpărături.

Cea mai eficientă soluție este aceea de a vă schimba obiceiurile de cumpărare. Cum să recunoașteți dependența de cumpărături?

Răspundeți cu “da” sau “nu” la următoarele întrebări:

  • După o zi proastă la locul de muncă, mergeți la cumpărături pentru a vă îmbunătăți starea de spirit?
  • Dacă vă certați cu cineva apropiat simțiți nevoia să mergeți la cumpărături?
  • Vă este greu să rezistați tentației de a face cumpărături atunci când vedeți anunțuri cu textul: discount/ reduceri?
  • Cedați în fața dorinței de a cumpăra, chiar dacă știți că veți rămâne fără bani până la sfârșitul lunii?
  • Ați făcut cumpărături inutile, chiar dacă acasă aveați facturi care trebuiau plătite?

Dacă ați răspuns “da” la cele mai multe din aceste întrebări, ar trebui să fiți atenți și să urmați câteva sfaturi pentru ca dependența de cumpărături să nu devină o adicție ce poate duce la probleme financiare și certuri în familie.

8 reguli care vă protejează împotriva dependenței de cumpărături:

  1. Evitați să aveți cardurile în portofel. Luați doar sume mici care să nu vă permită achiziții.
  2. Dacă sunteți genul de persoană care nu se simte în siguranță fără cărțile de credit, atunci folosiți o altă metodă: atunci când treceți pe lângă vitrina unui magazin și vedeți un semn mare de discount, nu intrați – mai ales când nu aveți nevoie de nimic. Țineți minte că dependența de cumpărături este o problemă și provoacă la rândul său alte probleme.
  3. În cazul în care simțiți că nu puteți rezista, ieșiți din magazin și plimbați-vă. Gândiți-vă dacă aveți cu adevărat nevoie de acele lucruri. Amânarea achiziției vă poate salva de la a face cumpărături inutile.
  4. Înainte de a cumpăra un produs, asigurați-vă că poate fi returnat. Dacă atunci când ajungeți acasă vă simțiți copleșiți de remușcări și realizați că ați făcut o gaură mare în bugetul familiei, puteți să returnați produsul în zilele următoare.
  5. Recunoașteți celor dragi că nu puteți combate această dependență și rugați-i să vă însoțească la cumpărături și să vă oprească de la achiziții necugetate. Amintiți-vă că orice achiziție afectează bugetul familiei și că nu trebuie făcută decât dacă este cu adevărat necesară.
  6. Dacă vă decideți totuși să mergeți la cumpărături, luați la voi doar suma alocată în buget, pe care nu o puteți depăși.
  7. Faceți planul de cheltuieli lunare, respectați-l și încercați să vă țineți cheltuielile doar pe carduri.
  8. În fiecare lună plătiți întâi cheltuielile obligatorii, puneți deoparte o sumă pentru un fond de rezervă și de-abia după aceea gândiți-vă la cumpărături.

Respectarea unor reguli și a unei discipline vă va face lupta împotriva dependenței de cumpărături mai ușoară.

Sigur vrei sa citești și despre:
Deserturi-de-Crăciun
Deserturi de Crăciun. 6 rețete pentru bugete istețe
gestionarea-pierderii-locului-de-muncă
4 pași isteți pentru gestionarea pierderii locului de muncă

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage