Cum să începeți un plan eficient de economii în 4 etape
Procesul efectiv de economisire nu înseamnă în mod necesar doar sacrificii, dar, cu siguranță, va necesita şi puţin efort. Mai ales la început deoarece primul pas este de cele mai multe ori cel mai greu.
Specialiștii susțin că există două moduri de a economisi în mod eficient:
- Prima modalitate este de a limita cheltuielile (în condiţiile în care veniturile dumneavoastră rămân neschimbate). Aceast fel de a face economii implică şi sacrificii, însă aceasta nu este singura cale posibilă.
- A doua modalitate este de a încerca să vă creșteți veniturile, cu condiția ca toate cheltuielile dumneavoastră să rămână la același nivel sau, cel puțin, să nu crească în aceeaşi proporţie cu veniturile.
Combinarea în mod creativ a ambelor metode, reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor, precum și respectarea următorilor 4 pași, este o reţetă garantată pentru creșterea bugetului destinat economisirii.
- Analizați-vă cheltuielile și veniturile
Cheia pentru a începe un plan de economii eficient este să vă analizaţi cu atenţie veniturile şi cheltuielile şi astfel să descoperiţi care componentă provoacă dezechilibrul şi de ce nu aţi reuşit să economisiţi până acum.
Este mai uşor să reduceţi cumpărăturile în exces şi să renunţaţi la un stil de viaţă luxos sau este mai uşor să vă creşteţi veniturile? În acest mod, puteţi decide dacă trebuie să vă căutaţi un alt loc de muncă, o poziţie mai bine platită, dacă veţi face investiţii sau dacă veţi reduce cheltuielile.
- Alcătuiți-vă un buget personal
Alcătuirea unui buget personal reprezintă o metodă excelentă pentru analiza corectă şi monitorizarea continuă a situaţiei noastre financiare. Forma cea mai simplă o poate constitui o înşiruire a cheltuielilor lunare şi a veniturilor.
Cel mai bine însă ar fi să se separe cheltuielile recurente (precum chiria, întreţinerea, rata, facturile pentru energia electrică, internet, servicii de telecomunicaţii etc.) de cele variabile (divertisment etc.). Scopul este acela de a avea o imagine cât mai clară a cheltuielilor pentru a le putea analiza.
Bugetul personal trebuie să includă şi toate veniturile care finanţează cheltuielile lunare: salariul, venituri suplimentare (chirii,bonusuri,investiţii la bursă etc.). Veţi observa că, după o perioadă scurtă de la întocmirea acestui fişier, vă va fi mai uşor să identificaţi punctele slabe din bugetul personal.
- Lichidați-vă datoriile restante înainte de începerea planului de economii
Principala problemă a unui buget dezechilibrat poate fi îndatorarea excesivă, care, în fiecare lună, consumă o parte semnificativă a veniturilor dumneavoastră. Din cauza valorii mari pe care o consumă din bugetul lunar, plata datoriilor ar trebui să fie prioritară. Experţii financiari recomandă să se înceapă cu plata datoriei care are cea mai mică valoare şi cea mai mare rată a dobânzii.
Cercetătorii americani au descoperit că achitarea unui credit, chiar de valori mici, creşte motivaţia de a scapa şi de alte obligaţii financiare. Cu cât scăpaţi mai repede de datorii, cu atât în buget va exista un surplus cu care puteţi începe planul de economii.
- Stabiliţi suma minimă pentru economii lunare
Tot mai multe bănci vin în ajutorul celor care doresc să economisească oferindu-le programe automatizate de economii.
Conturile personale pot fi conectate cu un cont de economii astfel încât, la o anumită dată, să se retragă automat din contul personal o sumă pentru contul de economii. Poate fi doar o sumă mică pentru început şi motivaţi de aceasta, să creşteţi ulterior valoarea.
Orice sumă economisită este, de fapt, o protecţie împotriva oricăror situaţii neprevăzute şi neplăcute.
Cel mai important aspect pentru o persoană care stabileşte un plan de economii este de a deprinde obiceiuri financiare sănătoase: monitorizarea bugetului personal, limitarea cheltuielilor excesive, găsirea de venituri suplimentare şiautomatizarea proceselor de economisire.