City Break Romania: Cluj Napoca

Cluj Napoca, inima Transilvaniei este municipiul resedinta de judet a judetului Cluj si are o populatie de aproximativ 300 de mii de locuitori. Orasul este un muzeu in aer liber deoarece majoritatea cladirilor din oras sunt de epoca si au reusit sa scape de arhitectura comunista. In centru mai ales poti admira case medievale cu ziduri masive si curti largi dar si cladiri in arhitectura maghiara si habsburgica.

Daca te afli pentru prima data in Cluj si nu stii de unde sa pleci intr-un tur atunci punctul de plecare trebuie sa fie Piata Unirii, principala piata a orasului. Aici poti admira arhitectura in stil neobaroc al hotelului Continental dar si maretia bisericii Sf. Mihail, construita in stil gotic. Una dintre emblemele orasului este statuia lui Matei Corvin, care este amplasata chiar in fata bisericii. Clujul este orasul unde istoria te intampina la fiecare pas, fiind si targul preferat al familiei Banffy, una dintre cele mai importante familia din Transilvania medievala.

Familia a construit de-a lungul timpului o serie de palate atat in orasul Cluj cat si in imprejurimi. Unul dintre cele mai importante se afla in Piata Unirii si gazduieste in prezent Muzeul National de Arta al Transilvaniei. Pe langa arhitectura impresionante a palatului veti mai avea ocazia sa admirati si una dintre cele mai apreciate colectii romanesti de arte frumoase si decorative, cele mai vechi exponate datand din secolul al XV-lea. Un alt castel in stil baroc care a apartinut familiei Banffy este cel din comuna Bontida, in apropiere de Cluj. Castelul a fost supranumit “Varsailles-ul Transilvaniei” si a fost folosit drept cadru in filmul “Padurea Spanzuratilor’, fiind in prezent in renovare.

In piata Avram Iancu gasesti alte obiective turistice care nu trebuie ratate: Teatral National Lucian Blaga, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, unde sunt expuse harti vechi ale orasului si cateva dintre vastele colectii de unelte din Epoca bronzului si nu poti rata nici Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, aflat intr-un palat datand din secolul al XVI-lea si care a fost recent renovat.

Parcul Etnografic National Romului Vuia este destinatia perfecta pentru cei amatori de plimbari in aer liber. A fost deschis in 1932 si este asemanator cu Muzeul Satului din Bucuresti insa exponatele de aici cu siguranta iti vor starni interesul, cea mai veche fiind o masinarie ingenioasa de fabricat ferestre.

Gradina Botanica din oras a fost fondata in 1920 si este una dintre principalele atractii turistice ale acestuia. Se intinde pe aproximativ 14 hectare si cuprinde plante din toata lumea. Este un spectacol de culori si lumina care poate fi vizitat pe tot parcursul anului dar cu precadere primavera si vara cand copacii sunt plini de verdeata iar florile multicolore cu siguranta iti vor atrage atentia. In plus aici poti vizita Gradina Japoneza- o gradita amenajata in stil japonez cu o casa traditional japoneza- dar si Gradina Romana unde sunt vestigii romane din vremea coloniei romane Napoca.

Pentru a avea o priveliste impresionante a Clujului trebuie neaparat sa urci dealul Cetatuia. In varf vei avea placuta surpriza sa descoperi ruinele unei fortarete din perioada habsburgica dar respiratia iti va fi taiata de panorama magnifica a orasului Cluj. Pentru a admira un apus de soare mai special, o plimbare de-a lungul cheiului raului Somes este alegerea pefecta. Nici o plimbare in Parcul Central nu este de evitat. Cu siguranta iti vei aduce aminte peste ani de ea.

Si imprejurimile orasului Cluj Napoca sunt bogate in obiective turistice. In apropierea orasului este Manastirea Nicula, statiunea Baisoara care beneficiaza de partii de ski si rezervatiile botanice Fanetele Clujului si Rezervatia Valea Morii.

Cluj Napoca este un oras care poate fi vizitat in orice anotimp, indiferent de varsta si de gusturi in ceea ce priveste obiectivele turistice deoarece ascunde surprize chiar si pentru cele mai exigente preferinte.

Sigur vrei sa citești și despre:
segovia
Impartasiri despre Segovia (Spania)
australia
Sa vizitam… Australia

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage