5 sfaturi pentru a lua un împrumut și a-l rambursa la timp
În general, oamenii decid să ia credite pentru a-și cumpăra o mașină, a face reparații în casă sau pentru a pleca în vacanță. Dacă banca sau instituția non-bancară consideră că nu vă încadrați pentru un credit de 50.000 EUR ci la unul de 40.000 EUR, nu ar trebui să vă supărați. Doar un credit adecvat veniturilor și nevoilor dumneavoastră nu vă va face probleme.
Ce trebuie să faceți înainte de a lua un credit astfel încât să minimizați riscurile?
- Verificați-vă solvabilitatea.
Cel mai adesea, atunci când luați un credit, aveți deja stabilit un anumit obiectiv. Verificați la bancă dacă puteți primi împrumutul necesar. Dacă banca determină că vă încadrați la suma dorită dar pe o perioadă mai lungă decât vă așteptați, mai bine regândiți alegerea. Dacă luați credite cu rate lunare mari, puteți avea probleme în a le rambursa.
Ar trebui să vedeți dacă rata vă dezechilibrează veniturile. După ce banca vă calculează suma pe care o puteți primi și rata lunară pe care o aveți de plătit, o lună sau două considerați că aveți deja rata de plătit. Astfel vedeți exact cum vă afectează bugetul.
- Comparați ofertele și cereți informații.
Mulți debitori aleg banca sau instituția non-bancară doar pe baza sumei pe care o primesc sau a ratei lunare. Pe lângă acestea, mai sunt alte informații ce trebuie verificate precum: condițiile și termenele pentru rambursare, penalitățile în caz de neplată sau întârziere la plată, posibilitatea de a avea o perioadă de grație și dacă sunt taxe suplimentare (de exemplu: analiza dosarului). Analizați cu atenție prevederile contractului, cereți informații de la prieteni sau cunoscuți referitor la instituția creditoare, căutați comentarii pe forumuri etc.
- Negociați cu banca.
Dacă sunteți client al unei bănci, puteți încerca să negociați cele mai bune condiții. Clienții fideli ai unei bănci pot beneficia de oferte speciale: reduceri de comisioane sau de dobânzi.
- Luați în considerare să aveți o asigurare de credit.
Asigurările cresc ratele lunare (sumele variază în funcție de suma împrumutată, de perioada de rambursare, de tipul creditului etc.), dar luați în considerare și achiziționarea unei asigurări, mai ales dacă sunteți singurul angajat din familie. În cazuri de incapacitate de plată, o astfel de asigurare vă poate fi de mare ajutor.
- Când aveți mai multe credite, puteți să vă gândiți să le refinanţaţi.
De cele mai multe ori, dacă vă descurcați cu primul credit, sunteți tentat să-l luați și pe următorul. Dar al doilea și uneori chiar și al treilea, pot deveni alegeri riscante. Ce puteți face în astfel de situații? Ideal ar fi să așteptați până finalizați de plătit primul credit.
Totuși, dacă aveți urgent nevoie de bani, ar trebui să consultați banca privind posibilitatea de a obține o refinanțare. Un astfel de credit vă cumuleaza toate debitele și veți avea de plătit o singură rată.
Dacă banca sau instituția bancară vă refuză creditul, înseamnă că nu ar trebui să-l luați. Nu căutați cu orice preț instituții sau asociații care oferă credite indiferent de condițiile dumneavoastră financiare. Dobânzile şi sumele mari de rambursat se pot dovedi o provocare pentru echilibrul bugetului dumneavoastră.