Cum sa ajutati o ruda sau un prieten iresponsabil financiar

Vi se pare cunoscuta situatia urmatoare: un prieten sau o ruda incearca din greu sa isi faca ordine in finantele, insa nu reuseste si ajunge, pana la urma, sa ceara ajutor de la familie si prieteni pentru a traversa o perioada dificila, dar niciodata nu isi schimba comportamentul?

Va doriti cu adevarat sa ajutati acea persoana insa incepeti sa simtiti ca parca aruncati bani pe fereastra. Voi va simtiti folositi si cealalalta persoana va da senzatia ca sunteti doar o banca la care vine pentru bani.

Sentimentul ca situatia nu se va schimba niciodata este, de obicei, cel corect. Persoanele care sunt victima acestui tip de comportament ciclic sunt de foarte putine ori ajutati de asistenta financiara continua.

Mai degraba, asistenta financiara continua sustine greselile personale si financiare care au dus la nevoia de ajutor financiar in primul rand.

Faptul ca nu le dati bani nu inseamna ca abandonati acele persoane la greu. Teama de a nu le abandona va determina, de cele mai multe ori, sa le dati bani chiar daca stiti ca nu este cea mai buna abordare.

Adevarul crunt este ca, doar cu bani nu veti reusi sa ajutati acele persoane si nici pe voi. Aveti nevoie de solutii mai bune. Va prezentam mai jos cateva recomandari:

Puneti punct – fara nicio exceptie

Incepand de acum, nu mai dati bani prietenilor sau rudelor iresponsabile financiar. Nu va ajutati nici pe dumneavoastra si nici persoana cu probleme financiare pentru ca va reveni dupa alti bani. Aveti nevoie sa gasiti o alta solutie de ajutor. Veti ajuta in continuare insa ajutorul va fi unul non-financiar.

Decideti cum veti ajuta non-financiar

Cum anume va veti ajuta prietenul sau ruda daca nu le dati bani? Este o intrebare dificila si depinde de caracterul persoanei si de situatia in care se afla.

Puteti oferi un sfat prietenesc sau sa o ascultati atunci cand va povesteste despre problemele sale, sa o invitati la cina uneori sau sa cautati organizatii non-profit care ofera consiliere financiara. Ganditi-va la ce puteti face pentru a ajuta acea persoana sa gaseasca o rezolvare a problemelor sale.

Atunci cand anuntati ca nu veti mai ajuta financiar, fiti foarte categoric asupra acestui aspect

Aveti grija ca din discursul vostru sa nu se inteleaga ca nu veti da bani saptamana asta dar veti da saptamana viitoare. Fiti foarte clar ca nu va mai puteti permite sa acordati acest ajutor financiar care oricum nu aduce vreo imbunatatire semnificativa in viata persoanei ajutate. Decizia voastra este definitiva.

In acelasi timp, explicati ce fel de ajutor puteti oferi in schimb

Acest lucru trebuie facut in paralel sau chiar inainte, altfel pare ca abandonati persoana care va solicita ajutorul. Nu acesta este scopul ci trecerea catre un ajutor non-financiar daca au nevoie de el. Discutati despre modurile in care puteti ajuta la care v-ati gandit inainte.

Daca sunteti ingrijorat de reactiile negative, rugati si alte persoane sa fie prezente la discutie

Uneori, va este teama sa purtati astfel de discutii din cauza reactiilor emotionale ale persoanei cu care vorbiti. In aceste cazuri, aranjati sa mai fie cineva de fata la discutie sau in alta parte a locuintei si gata sa calmeze spiritele, daca va fi cazul.

Poate fi foarte dificil sa va descurcati cu reactiile emotionale puternice ale unei persoane la care tineti. De cele mai multe ori, reactioneaza impulsiv cand afla ca le dispare o sursa de bani.

Puneti in practica ajutorul non-financiar pe care l-ati promis

Daca ati promis ca veti oferi un anumit ajutor, tineti-va de cuvant. Altfel chiar veti abandona o persoana care are nevoie de ajutor dupa ce i-ati promis ca veti fi alaturi de ea.

In toata aceasta situatie trebuie sa tineti cont ca ajutorul financiar continuu pentru o ruda sau un prieten iresponsabil financiar nu va ajuta pe niciunul din voi.

Acea persoana nu isi va cauta calea spre independenta financiara iar voi puteti rata o multime de oportunitati. Desi este dificila, taierea ajutorului financiar si oferirea unui sprijin non-financiar este un pas inainte pentru ambele parti.

Sigur vrei sa citești și despre:
Cum-să-învățați-copiii-să-nu-intre-în-datorii
Cum îi învățăm pe cei mici să devină adulți responsabili financiar. 4 reguli de aur
Viața-fără-datorii
Ce este Viața fără datorii?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage