4 pași isteți pentru gestionarea pierderii locului de muncă

Ca urmare a crizei financiare profunde din ultimii ani, mulți oameni și-au pierdut locul de muncă. Un număr la fel de ridicat de absolvenți de liceu sau studii universitare și post-universitare nu și-au putut găsi un serviciu.

Din fericire, anul 2017 aduce vești mai bune, astfel că rata şomajului în luna martie a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu (5,3%), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel că perspectivele economice sunt încurajatoare, iar, în cazul în care sunteți în căutarea unui loc de muncă, aveți șanse mai mari să îl găsiți.

Pierderea locului de muncă duce la scăderea dramatică a bugetului lunar, iar acest lucru afectează nu doar stilul de viață, ci mai ales capacitatea de a restitui datoriile și de a achita ratele bancare. Cum putem să gestionăm această situație și să evităm să intrăm într-o spirală a datoriilor?

  1. Este extrem de important ca persoanele care își pierd locul de muncă să știe că pot, din punct de vedere legal și atunci când îndeplinesc o serie de condiții, să primească o indemnizație de șomaj. Perioada în care se acordă banii și cuantumul efectiv al indemnizației depind amândouă de perioadele lucrate anterior. Această sumă, deși este mai mică decât salariul primit până atunci vă va fi de ajutor până vă veți găsi un nou loc de muncă.
  2. Organizați-vă și pregătiți o listă cu prieteni, rude și alte cunoștințe care ar putea să vă ofere o informație despre un loc de muncă sau chiar o recomandare pentru un interviu. Complementar la aceasta, căutați pe site-urile de recrutare și pregătiți o listă cu potențiale locuri de muncă unde ați putea să aplicați în funcție de experiență, studii și domeniul anterior de activitate.
  3. Fiți mereu pregătiți pentru a face față unui interviu. Dacă situația ultimului loc de muncă vine în discuție, trebuie să recunoașteți onest și fără rușine motivul concedierii. Desigur, în cazul în care concedierea a fost masivă, iar întreaga echipă a fost disponibilizată, nu există niciun motiv de îngrijorare; noul angajator va înțelege situația.
  4. Dacă după o perioadă lungă de vreme sunteți încă în situația de a nu avea un loc de muncă, vă recomandăm să luați în considerare opțiunea recalificării. Chiar dacă situația financiară este grea, investiți în cursuri de recalificare într-un domeniu cu job-uri mai ușor de accesat sau alegeți un loc de muncă sezonier. De multe ori, diverse organizații non-profit sau birouri pentru ocuparea forței de muncă organizează astfel de cursuri gratuite.

Pierderea locului de muncă este o situație grea nu doar din punct de vedere financiar, ci și psihologic. Cereți ajutorul celor dragi și chiar profitați de situația în care vă aflați pentru a petrece mai mult timp alături de ei.

Un nou împrumut, în această perioadă, nu este recomandat. Fiți perseverenți și optimiști! Asta vă va ajuta să continuați căutarea unui nou loc de muncă. Mult succes!

Sigur vrei sa citești și despre:
viata-bogata-fara-datorii
Cum sa traiti o viata bogata fara datorii
adevarata-prosperitate
Ce este adevarata prosperitate?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage