Ce este spirala datoriilor și cum puteți să ieșiți din ea?

Uneori simțiţi că datoriile devin imposibil de plătit și că vă afundați într-o spirală a datoriilor din care nu mai puteți ieși. Chiar dacă acest lucru pare extrem de dificil, a ieși din spirala datoriei este posibil.

Începeți prin a discuta cu cei dragi sau cu alte persoane care au fost în situația dumneavoastră și apoi treceți la acțiune.

De multe ori cauza datoriilor este dorința de a vă îndeplini rapid nevoi suplimentare pe care nu vi le puteți permite: un televizor nou, ultimul model de telefon, un concediu. Tendința de a-i impresiona pe ceilalți prin orice achiziție este periculoasă.

De cele mai multe ori plecaţi la cumpărături cu cardul de credit, nu cu bonusul de la muncă. O dată, de două ori, iar astfel cumpărăturile devin o dependență și un pericol. Dacă vă recunoașteti în această descriere, înseamnă că sunteți deja în spirala datoriilor și că este timpul să iesiți din ea.

În acest caz, de unde puteți începe? Iată cei mai eficienți 5 pași:

  1. Conștientizați că dumneavoastră sau cineva din familie are probleme financiare

A recunoaște față de ceilalți membrii ai familiei că aveți o datorie este un lucru esențial pentru a ieși din această spirală. Mărturisirea datoriilor ascunse va schimba modul de gestionare a situației financiare a familiei, stabilind un nou buget de austeritate. Fie că renunțați la concediul din acest an, fie că faceți cadouri mai modeste pentru sărbători, împreună vă va fi mai ușor să stabiliți strategia de economisire.

  1. Vindeți lucrurile pe care nu le mai folosiți

Odată ce întreaga familie a aflat că aveți datorii, cu puțin ajutor, puteți scoate la vânzare diverse produse electrocasnice, jucăriile pe care copilul nu le mai folosește, hainele pe care le-ați purtat doar de câteva ori sau deloc.

Vânzările online se bucură de tot mai mult succes, iar site-urile cu astfel de anunțuri au numeroși vizitatori. Când porniți lupta împotriva datoriilor, orice sumă de bani vă este de folos. Iar vânzarea lucrurilor pe care nu le mai folosiți, dar sunt în stare bună, vă ajută să obțineți bani.

  1. Găsiți un al doilea job

În situația în care aveți un împrumut cu o valoare medie, o soluție poate fi găsirea unui loc de muncă suplimentar. Acesta vă oferă un venit regulat pentru bugetul afectat de datorii. Printre ofertele de joburi part-time găsiți: agenți call-center, promoteri, chelneri, vânzători, animatori de petreceri pentru copii etc.

  1. Nu luați un alt împrumut: refinanțați

Renunțarea la achiziții noi este o necesitate atunci când doriți să vă redresați bugetul. Dacă aveți mai mult de un împrumut, sunt șanse mari să intrați într-o spirală a datoriilor, așa că poate fi util să solicitați băncii o refinanțare a creditelor.

O singură rată lunară este mai ușor de plătit, mai ales atunci când perioada de rambursare va fi mai lungă.

  1. Pentru a înțelege de ce aveți prea multe datorii faceți o listă de cheltuieli

Odată ce începeți să rambursați o singură rată lunară (poate chiar reușiți să o achitați cu banii câștigați suplimentar), trebuie să faceți un pas înainte. Renunțați la cumpărături pentru a evita supra-îndatorarea în viitor.

Cel mai eficient mod este de a vă face o listă cu cheltuielile lunare – ratele, întreținere, facturi, produse alimentare, cheltuielile legate de grădiniță, școala etc.

De-a lungul acestui proces, oricât ați fi de tentați să faceți achiziții suplimentare, respectați lista. După o perioadă veți putea vedea cât de mult ați fi putut cheltui sub influența impulsului de moment și fără un plan financiar. Fiind mult mai conștient de cheltuielile pe care le faceți, nu veți mai fi în spirala datoriei.

Sigur vrei sa citești și despre:
cum-mi-am-schimbat-eu-stilul-de-viață
Schimbarea este în fiecare dintre noi – Iată cum mi-am schimbat stilul de viață
cheltuielile-impulsive
Cum sa controlati cheltuielile impulsive

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage