4 metode de a economisi la final de vară pentru o toamnă cu bugete istețe
Fiecare început de nou anotimp aduce cu el o serie de cheltuieli la bugetul familiei pe care trebuie să le gestionezi cu atenție. Începerea anului școlar reprezintă o listă întreagă de cumpărături. Pregătirea conservelor și murăturilor presupune o distribuire isteață a bugetului, pentru ca toți membrii familiei să se bucure de bunătățile preparate.
Credem că orice provocare financiară are și o rezolvare, atunci când responsabilitatea se împletește cu o analiză detaliată și obiectivă a veniturilor familiei. De aceea am pregătit 4 sfaturi care te vor ajuta să economisești toamna aceasta:
- Legumele şi fructele pentru conserve. Odată cu sosirea toamnei vine şi sezonul legumelor şi fructelor ceea ce înseamnă că trebuie să ne pregătim proviziile pentru iarnă. Chiar dacă de obicei îţi faci cumpărăturile de la hypermarket, iar ofertele îţi fac cu ochiul, încearcă să ajungi şi la o piaţă. Aici preţurile sunt mai mici şi ai oportunitatea de a negocia. Mai mult, ai mai multe soiuri și zone de proveniență a legumelor din care poți alege.
- Garderoba. Nu e nevoie să îţi reînnoieşti toată garderoba, chiar dacă în această perioadă apar noile colecţii de haine în magazine. Nu te lăsa tentat de acest lucru! La finalul sezonului poţi cumpăra aceleaşi produse la jumătate de preţ sau chiar mai ieftin. Sortează hainele de anul trecut şi pune de o parte ceea ce nu ţi se mai potriveşte. În ultimii ani şi în România au început să apară târgurile second-hand, unde şi tu îţi poţi vinde hainele pe care nu le mai porţi. Acesta este un prilej de a câştiga o sumă mică, dar şi de a face o bucurie altora.
- Rechizite. Nu cumpăra prea multe rechizite pentru copilul tău. La început de an şcolar apar în magazine o mulţime de produse pentru şcoală. Nu te lăsa impresionat de caietele sau ghiozdanele cu diferite personaje din desene animate. Acestea costă aproape dublu faţă de unele simple. Încearcă să îi explici copilului tău că este mult mai important obiectul în sine și nu ambalajul. De asemenea, cu siguranţă i-au mai rămas caiete şi pixuri de anul trecut. Nu uita de ele!
- Pauza de cafea. Pauza de cafea alături de colegi este un prilej de socializare, mai ales la finalul perioadei de concedii. Chiar dacă alegi o cafea de la aparatul automat, iar costul nu pare mare, un calcul simplu îți va dovedi că suma devine la final de lună destul de ridicată. Un termos cu cafea de acasă va contribui cu siguranță la a economisi lunar.
Micile alegeri echilibrate sunt cele care fac diferența, iar implicarea întregii familii în a economisi și a avea un comportament financiar sănătos este rețeta câștigătoare. Iar a evita risipa nu înseamnă că devii zgârcit ci doar că ești mai atent cu bugetul personal.