Cum ne ferim de crampele musculare?

Crampele musculare pot fi foarte nesuferite, de aceea este bine sa stim cum putem sa le evitam. Principalele cauze care determina aparitia crampelor musculare sunt efortul fizic intens, o intindere sau o miscare necorespunzatoare, un dezechilibru ionic sau pierderea de lichide. Din punctul de vedere al alimentatiei, exista mai multe solutii posibile.

Un echilibru ionic optim ne fereste de crampele musculare

Transpiratia este compusa din apa si din diferite minerale, cum ar fi sodiu, cloruri si potasiu. Aceste minerale (ioni) ajuta la mentinerea unui echilibru in organism. De asemenea, ajuta muschii sa se contracte si sa se releaxeze si sunt implicate in transmiterea de mesaje nervoase.

De aceea, atunci cand efortul fizic este mare si transpiratia este abundenta, deshidratarea si pierderile de ioni pot afecta buna functionare a organismului. De unde si crampele musculare.

Avem nevoie de hidratare pentru evitarea crampelor musculare

Pentru a inlocui pierderile din timpul efortului fizic, este nevoie sa va hidratati foarte bine, inainte de efort si in timpul acestuia. Prehidratarea este cruciala, la fel ca si cantitatile de apa consumate la intervale regulate in timpul efortului. Daca va supuneti corpul unui efort foarte mare si prelungit, puteti apela chiar la bauturi speciale pentru activitatea sportiva intensa.

Oricum, cea mai buna metoda de a va feri de deshidratare este sa renuntati la bauturile care contin cafeina, la alcool si la sucuri, si sa alegeti apa.

Potasiul si crampele musculare

Potasiul care se pierde prin transpiratie poate fi recuperat mancand diferite fructe si legume, mai ales banane, suc de portocale, rosii, cartofi, broccoli, varza de Bruxelles, spanac etc.

Sodiul impotriva crampelor musculare

Se recomanda sa consumati mai putin de 2 400 mg de sodiu pe zi. Cantitati mici de sodiu se gasesc in majoritatea alimentelor pe care le consumam, mai ales in lapte, legume si paine. In general, mancarurile gatite asigura 80% din sodiul alimentar.

Calciul te scapa de crampele musculare

Acesta este un element foarte important, care joaca un rol vital in contractia musculaturii. Este nevoie sa consumati cantitatea optima de calciu, pentru a evita crampele, dar si osteoporoza. Printre cele mai bune surse de calciu se numara laptele, branzeturile, legumele cu frunze verzi, somonul, laptele de soia si tofu.

Sigur vrei sa citești și despre:
suc de mere natural
Beneficiile sucului de mere
zaharul-ucigasul-tacit
Este zaharul ucigasul tacit?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage