Deserturi de Crăciun. 6 rețete pentru bugete istețe
Ne plac bugetele istețe și sărbătorile care trec cu bine, fără să facă ravagii în conturi sau în portofel. În plus, credem că important este ca toată familia să fie implicată și să mențină tradiția. De aceea, v-am pregătit 6 rețete de deserturi, pe care le puteți pregăti alături de cei mici. Vor fi încântați de această experiență!
Turtă dulce
Ingrediente: făină, bicarbonat de sodiu, ghimbir, scorțișoară, unt, zahăr brun, ouă, sirop, bombonele sau glazură pentru decorat.
Amestecați făina (350 gr) cu untul (125 gr) și cu câte o linguriță de bicarbonat de sodiu, ghimbir, scorțișoară, zahăr brun. Adăugați un ou și 4 lingurițe de sirop (alegeți aroma preferată). Lăsați aluatul la frigider 15 min. Încălziți cuptorul la 180 grade, puneți hârtie de copt și aluatul întins cu o grosime de max. 1 cm. Tăiați aluatul cu formele de Crăciun. Lăsați la copt aprox. 15 min, până devin aurii.
Pișcoturi vanilate
Ingrediente: unt, făină, zahăr vanilat
Încălziți cuptorul la 190 grade. Amestecați făina (180 gr) cu untul (125 gr), până când devin un aluat omogen. Întindeți aluatul cu făcălețul astfel încât să aibă o grosime de max. 1 cm. Tăiați pișcoturile cu formele de Crăciun și puneți-le la copt. În 20 de minute vor fi gata, pot fi presărate cu zahăr vanilat și lăsate la răcit.
Clătite de iarnă
Ingrediente: ouă, lapte, făină, gem de merișoare
Amestecați cu mixerul 3 ouă, 500 ml lapte și 100 gr făină. Încingeți tigaia și dozați (cu ajutorul unui polonic) aluatul necesar pentru o clătită. Când este gata, puneți clătita pe farfurie, adăugați gem de merișoare și împăturiți în 4 sau rulați.
Prăjitură cu mere
Ingrediente: 3-4 mere, 250 g făină, 200 g zahăr, 3 ouă, 100 ml ulei, 3 linguri de rom, ½ plic de praf de copt, zahăr vanilat/extract vanilie, scorțișoară, 1 măr tăiat felii pentru decor
Tăiați merele în bucăți mici și lăsați-le la macerat cu 3 linguri de rom și 100g zahăr timp de 15-30 de minute. Apoi adăugați pe rând ouăle, amestecând foarte bine, 100g zahăr, vanilia, uleiul, scorțișoara și apoi făina și praful de copt. Omogenizați bine. Turnați compoziția într-o tavă și decorați-o cu feliile de măr tăiate și presărați zahăr pudră.
Coaceți prăjitura la 150°C timp de aproximativ 1h.
Biscuiți cu miere
Ingrediente: 175g făină, 75g zahar , 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 100g unt (80% grăsime), 1 lingură miere, 1 lingură lapte
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Încălziți mierea și laptele împreună și lăsați-le să se răcească. Adăugați bicarbonatul de sodiu și amestecați cu o furculiță până se face spumă. Amestecați untul cu zahărul. Adăugați ingredientele lichide și apoi făina cernută. Rulați bile mici de aluat. Așezați-le pe tava tapetată cu hârtie de copt și apăsați ușor cu o furculiță. Coaceți aproximativ 10 minute
Chec cu portocale
Ingrediente:2 ouă la temperatura camerei, 1 cană iaurt grecesc, 1 ½ cană faină,¾ cană zahăr, ½ cană ulei, 1 linguriță praf de copt, 2 pliculețe zahăr vanilat,coaja de la 1-2 portocale
Pentru sirop: ½ cană apă, ½ cană zahăr, zeama de la 2-3 portocale
Încălziți cuptorul și tapetați o formă rotundă cu hârtie de copt. Cerneți într-un bol făina și adăugați praful de copt.
Separat, amestecați iaurtul cu zahărul, ouăle, coaja rasă de portocală și zahărul vanilat. Presarați în ploaie făina și amestecați bine. La final, încorporați uleiul și amestecați ușor, până obțineți un aluat omogen. Turnați în tava tapetată și dați la cuptor 40-5 de minute.
Pregăți între timp și siropul de portocale. Puneți pe foc mic zahărul împreună cu apa și lași să fiarbă până obțineți un sirop legat. Adăugați zeama de portocale și mai dați câteva clocote, apoi lăsați să se răcească.
Când este gata, scoateți prăjitura din cuptor și lăsați să se răcească 10 minute, apoi turnați deasupra siropul și o țineți așa câteva ore.