Cum sa controlati cheltuielile impulsive
Ati facut vreodata cumparaturi si apoi regretati ca ati cheltuit atat de mult pe un articol sau v-ati intrebat de ce l-ati cumparat? Vi se intampla adesea?
Cheltuielile neplanificate pentru lucruri de care nu aveti nevoie sunt denumite “cheltuieli impulsive” iar folosirea banilor imprumutati sau a cardurilor de credit pentru cumparaturile impulsive duce adesea la dificultati financiare.
Inainte de a face orice schimbare in comportamentul de cheltuire, identificati-va mecanismele care va consuma energia si resursele personale si va provoaca sa cumparati impulsiv. Iar mecanismele pot fi grupate in urmatoarele categorii:
Timp
Exista anumite momente ale zilei sau saptamanii cand aveti mai multa energie? Mergeti la cumparaturi atunci cand aveti mai multa energie si va simtiti mai putin stresati sau presati astfel incat sa faceti alegeri inspirate.
Mediu
Exista anumite medii care va declanseaza dorinta de a cheltui sau un anturaj care va provoaca? Ca de exemplu targurile de mestesugari, centrele comerciale, magazinele de produse electronice sau anumiti prieteni. De asemenea, in vacanta este mai usor sa cheltuiti impulsiv. Limitati-va oportunitatile de a cheltui in astfel de medii fie evitandu-le fie neavand bani la voi.
Stare de spirit
Anumite stari emotionale va golesc rezervele de energie si va predispun la cheltuieli impulsive. Alte stari va determina sa vedeti toate preturile mult mai convenabile decat sunt in realitate.
Identificati starile care va afecteaza comportamentele de cheltuire: fericire, tristete, suparare, oboseala, confuzie etc. si gasiti modalitati de a nu face cumparaturi cand aveti aceste stari pentru ca veti cheltui impulsiv.
Loc
Aveti vreo slabiciune pentru un anumit magazin sau anumit loc din oras? Sunteti in hypermarket si nu rezistati sa nu cumparati o ustensila noua? Treceti pe langa o anumita cafenea si cumparati invariabil un cappuccino? Intrati in librarie si nu iesiti fara vreo noua agenda?
Sau sunteti intr-un anumit oras si va surprindeti cumparand impulsiv? Daca exista un loc pe care sa il evitati, faceti tot ce puteti pentru a va limita ocaziile de a ajunge acolo. Daca neaparat trebuie sa ajungeti, evitati sa aveti multi bani asupra voastra.
Ocazii
O anumita sarbatoare sau traditie va determina sa cheltuiti impulsiv? Mersul la cumparaturi cu o anumita prietena contribuie la cheltuieli neplanificate?
Cheltuiti impulsiv atunci cand stiti ca veti primit o suma mai mare de bani dar nu ati primit-o inca – precum o prima? Cheltuielile determinate de ocazii pot fi cel mai bine controlate daca aveti un buget care permite cheltuieli sezoniere. De asemenea, ajuta sa nu aveti acces facil la bani.
Cheltuielile impulsive pot provoca datorii. In unele cazuri, chiar datorii semnificative. Este usor sa lasati sa se acumuleze pe 2 sau 3 carduri de credit sau cumparaturi in ideea ca le veti plati in cateva luni.
Dezavantajul este ca veti realiza ca salariile viitoare se duc in mare parte pe achitarea datoriilor. Atunci cand incepeti sa pierdeti controlul asupra datoriilor, pierdeti si controlul asupra banilor.
Sentimentul ca pierdeti controlul asupra banilor poate fi frustrant si stresant, tinand cont cat de mult trebuie sa munciti pentru fiecare salariu.
In afara de vointa, pentru a va controla cheltuielile impulsive, mai aveti nevoie si de anumite strategii care sa va ajute sa va maximizati vointa.
- nu mergeti la cumparaturi atunci cand sunteti obositi – este mai greu sa ganditi limpede atunci cand sunteti obositi
- nu mergeti la cumparaturi cand va este foame – foamea provoaca multe reactii fiziologice care va influenteaza capacitatea de a lua decizii clare
- mergeti la cumparaturi fara copii, daca se poate – nu va trebui sa va concentrati pe pofta lor de dulce, pe faptul ca le e sete sau au nevoie la baie si veti putea sa va concentrati doar pe lista de cumparaturi
- nu mergeti la cumparaturi cand aveti stari emotionale extreme – sunteti foarte fericiti sau foarte tristi – acestea va influenteaza capacitatea de a lua decizii intelepte.
- nu mergeti la cumparaturi cand sunteti foarte stresati – aveti nevoie de energie pentru a lua decizii bune iar un nivel ridicat de stres va consuma energia
- daca nu sunteti siguri daca produsul pe care vreti sa il cumparati este o nevoie sau o dorinta, intrebati-va daca puteti trai fara el – daca puteti, mai mult ca sigur ca este doar o dorinta
- invatati sa va indepartati singuri de situatiile care va golesc resursele personale si in care nu puteti rezista cheltuielilor
Nu in ultimul rand, tineti minte ca a va seta limite pentru finantele dumneavoastra este o alegere nu o pedeapsa.