Cum sa va pregatiti casa pentru sezonul rece
Chiar daca afara este vara si cald si gandul va poarta la vacanta, aceasta perioada este cea mai buna pentru a va pregati locuinta pentru sezonul rece.
- Izolati-va ferestrele si usile impotriva curentului
Cele mai mari pierderi de caldura intr-un apartament se inregistreaza in zona usilor si ferestrelor. De aceea, acordati atentie sporita acestora. Astupati orice spatii goale intre cadrul usilor/ferestrelor si pereti, folositi benzi de etanseizare si perne impotriva curentului.
- Verificati daca exista crapaturi sau sparturi in pereti
Sparturile in pereti sunt alte locuri pe unde se pierde caldura. Daca exista in peretii locuintei, astupati-le. Verificati sa nu existe crapaturi pentru ca acestea se vor deteriora.
- Investiti intr-un termostat programabil
Cu ajutorul unui termostat programabil va puteti stabili intervalele in care temperatura sa fie mai mica sau mai mare in locuinta, daca plecati in concediu opriti incalzirea o perioada si o porniti in ziua in care reveniti. Cu o astfel de programare, reusiti sa faceti economii substantiale in ceea ce priveste costurile aferente incalzirii locuintei.
- Chemati un specialist care sa verifice centrala sau sobele si sistemul de incalzire
Verificati functionarea centralei sau a sobelor si a intregului sistem de incalzire. Facand acest lucru din timp evitati situatii neplacute in zilele friguroase. In plus, instalatia fiind curatata, eventualele piese defecte schimbate, locuinta va fi mai bine incalzita.
- Izolati-va casa
Izolarea locuintei este cea mai eficienta solutie impotriva pierderilor de caldura. Mai ales daca locuiti la casa, exista pierderi de caldura in zona podurilor/mansardelor si a pivnitelor/beciurilor. Daca locuiti la bloc si acesta nu a fost reabilitat termic, puteti sa folositi materiale izolante in interiorul apartamentului vostru. Producatorii de materiale de constructie ofera multiple optiuni pentru izolarea termica a locuintei in diverse intervale de preturi.
- Verificati acoperisul
Ploile, caderile abundente de zapada, vantul puternic va pot afecta acoperisul. Verificati-l si reparati eventualele stricaciuni inainte de sosirea anotimpului rece.
- Curatati streasinile
Ultimul lucru pe care vi-l doriti este ca, in timpul iernii, sa realizati ca pe streasini sunt blocate bucati mari de gheata din cauza murdariilor depuse. Curatati streasinile de toata murdaria acumulata, inca dinaintea sosirii anotimpului rece.
Daca va ocupati de locuinta voastra inca de acum, la sosirea anotimpului rece, nu veti suferi de frig si veti reusi sa faceti economii considerabile la costurile aferente incalzirii.