4 Motive pentru care nu reușești să scapi de straturile de grăsime corporală

În ultimele zile ai ajuns la performanța să dai înapoi acul cântarului cu 3, 4 sau mai multe unități? Felicitări! Dar știi cumva dacă ”deficitul” înseamnă grăsime corporală sau este altceva?

Cât de reală este slăbirea?

Întrebarea nu este greșit pusă. O greutate mai mică nu echivalează neapărat cu mai puține adipozități. Oricine declară că a pierdut 4-5 kilograme într-un interval scurt nu va preciza (sau nu va ști) dacă acestea includ masă musculară, lichide sau grăsime corporală.

Însă o slăbire este eficientă dacă se pierde ultima categorie.

Din păcate, cel mai adesea, dietele rapide nu fac altceva decât să consume mușchii și să ”stoarcă” țesuturile de lichide. Iar în tot acest timp, masa grasă rămâne nederanjată la locul său.

Grasime Corporala

Nu uita că organismul uman conține apă în proporție de până la 65 %. Și multe cure de slăbire au ca efect eliminarea lichidelor.

O chestiune cel puțin ciudată este că o persoană slabă, uscățivă, poate avea tot atâta masă grasă cât are un individ cu o siluetă mai plină. De aici, poți deduce că deficitul de kilograme nu coincide neapărat cu un deficit de grăsimi. Slăbirea se produce doar în aparență.

Indiferent de strategia adoptată, aceasta va da roade doar dacă îmbini 2 elemente:

Programul alimentar – Trebuie să fie bine structurat (aport caloric și nutrițional, organizarea meselor, etc.), eventual hipocaloric;

Mișcarea fizică – Vor fi prezente atât exercițiile aerobice (de tip cardio sau de rezistență), cât și cele anaerobice (de creștere a forței și masei musculare).

Faptul că nu respecți mixul dintre alimentație și sport te poate costa scump. Ori nu slăbești destul / deloc, ori scăderea ponderală nu te scapă neapărat de adipozități.

Din ce cauză nu poți reduce excesul de grăsime corporală?

Potențialii inamici sunt mai mulți și au legătură cu stilul de viață în general. Așadar, cu sau fără o cură de slăbire propriu-zisă, printre posibilele greșeli se numără următoarele:

Nu ții evidența la tot ce pui în farfurie

O greșeală frecventă apare când nu ai o evidență clară a meselor. Unele alimente sunt mult mai calorice decât crezi. De asemenea, și dacă nu faci altceva decât să ”ciugulești”, la sfârșitul zilei, aportul caloric poate fi unul excesiv de mare.

Nu trebuie să fii expert. Ajunge să consumi mai multe calorii decât corpul tău are nevoie, ceea ce-l va aduce în imposibilitatea să piardă ”excedentele”. Mulți oameni manifestă tendința să subaprecieze aportul caloric.

Un efect similar îl poate avea și consumul prea puținor calorii. Instinctiv, în scopul menținerii funcțiilor vitale, corpul cotinuă să asimileze fiecare calorie. Practic, se protejează pentru eventualele restricții viitoare.

Mănânci prea multe superalimente

În general, termenul de ”superalimente” se aplică la produsele de origine vegetală / animală ce abundă de principii nutritive, antioxidanți, minerale și alți compuși cu rol în menținerea unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Însă acestea vin la pachet și cu o mulțime de calorii. De regulă, concentrația este mai mare decât în cazul alimentelor obișnuite. Într-o cantitate redusă se concentrează nu doar mai multe substanțe nutritive, ci și mai multe calorii decât corpul are nevoie.

Excesul de zel poate sabota programul inițial de slăbire. Mare atenție la cateva categorii: shake-uri, fructe nucifere / uscate, somon, avocado, ciocolată neagră, brânzeturi, batoane energizante, semințe, etc. Pentru toate acestea, cuvântul de ordine este moderație.

Urmezi un program de antrenament greșit

Multe persoane, deși se antrenează de 3-4 ori / săptămână (poate zilnic), deși respectă anumite reguli de combinare a nutrienților, nu reușesc să scape de ”suplimente”. O posibilă explicație constă în modul în care se antrenează.

Poate că activitatea fizică nu are intensitatea potrivită. După un timp, corpul se obișnuiește cu efortul. Poate că antrenamentele cuprind prea mult cardio și prea puține exerciții de forță, singurele în măsură să crească masa musculară. Mușchii sunt mari consumatori calorici inclusiv în repaus.

Nu trebuie să exagerezi cu nicio variantă, ci să găsești un echilibru. Pentru mai multă eficiență, încearcă antrenamentele de tip HIIT. Vei vedea că cele atacate vor fi de fapt depozitele de grăsime corporală.

Nu dormi suficiente ore

Un alt aspect, adeseori neglijat, se referă la calitatea și durata somnului. Ideal ar fi să ajungi la 7-8 ore pe noapte. Rezultă că deja 6 ore sunt prea puține. Dar frecvent, din cauza obligațiilor familiare și angajamentelor de muncă, o astfel de ”rutină” este ceva obișnuit.

Somnul reprezintă unul dintre ”ingredientele” principale ce condiționează nu doar sănătatea fizică și mentală, ci și greutatea. Potrivit studiilor, lipsa somnului este asociată cu problemele de obezitate infantilă și la adulți.

Carența de somn, pe de o parte, favorizează creșterea apetitului, pe de alta, reduce consumul energetic. De asemenea, determină dorința de a consuma alimente hipercalorice, cu un conținut prea mare de carbohidrați.

Sigur vrei sa citești și despre:
cresterea masei musculare
Supliment culturism cresterea masei musculare – Masa musculara – Probolan50 comanda
4-exercitii-pentru-fund-si-picioare
4 exercitii pentru fund si picioare tonifiate

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage