Cum trebuie prăjite boabele de cafea – tipuri diferite de prăjiri ale cafelei

Prăjirea este un proces prin care boabele de cafea verzi se transformă în boabele de cafea maro și parfumate pe care le cunoaștem noi. Pentru acest proces este nevoie de o temperatură ridicată iar prăjirea boabelor de cafea influențeaza foarte mult gustul și aroma băuturilor preparate. Este important sa stiti cum trebuie prajite boabele de cafea atunci in functie de bautura pe care doriti sa o preparati.

Prin prăjirea boabelor de cafea se va scoate in evidenta aroma si gustul din interiorul boabelor de cafea verzi. Boabele verzi nu au nici una din caracteristicile boabelor de cafea prajite – o boaba de cafea verde este moale, cu textură spongioasa si cu miros de plante.

Prin prajire sunt provocate o serie de schimbari chimice fapt pentru care boabele de cafea prajite au o greutate mai mica (dupa prajire) si au un miros intens de cafea, sunt crocante si perfecte pentru a fi macinate si preparate.

Cu toate acestea, daca sunteti pasionati de cafea este necesar sa cunoasteti cum trebuie prajite boabele de cafea in functie de tipul bauturii preferate.

Cum trebuie prajite boabele de cafea?

In functie de tipul boabelor de cafea dar si de bauturile pentru care acestea sunt prajite exista mai multe tipuri de prajire a cafelei iar de aceea este important sa stiti cum trebuie prajite boabele de cafea in functie de bautura pentru care vor fi folosite.

Cele mai cunoscute si pe care le intalnim frecvent scrise pe pungile de cafea boabe sunt:

  • Prajire Light (Light Roasted)
  • Prajire Medie (Medium Roasted)
  • Prajire Intensa (Dark Roasted)

De cele mai multe ori, boabele de cafea prajite intens sunt folosite pentru prepararea bauturilor negre de tipul espresso, ristretto sau cafea lunga insa, in functie de sortimentul boabelor, acestea pot fi perfecte si pentru bauturile ce contin lapte. 

Acum haideti sa aruncam o privire asupra procesului de prajire al boabelor de cafea dar si a modului in care aceste tipuri de prajire pot sa influenteze gustul bauturilor pe care le consumati in fiecare zi.

Inainte de a incepe procesul de prajire al boabelor de cafea, un prajitor trebuie sa cunoasca totul despre boabele ce urmeaza a fi prajite pentru a creea un profil de prajire.

Pasi pentru prajirea boabelor de cafea:

Uscarea boabelor de cafea (0-3 minute) – aceasta este prima etapa in procesul de prajire iar cafeaua este inca verde si se indeparteaza excesul de umiditate din boabele de cafea.

Schimbarea culorii pana la maro deschis (3-8 minute) – se extrage complet apa si umezeala din boabele verzi iar culoarea incepe sa se schimbe de la verde-galben spre maro deschis. Acest lucru indica faptul ca zaharurile din fasole incep sa se descompuna.

Primul crack (8-9 minute) – pe masura ce caldura creeaza presiune in interiorul boabelor, acestea incep sa crape.

Prajirea propriu zisa – practic este cea mai importanta etapa si acum au loc foarte multe modificari in interiorul boabelor de cafea. Daca acestea sunt prajite prea mult vor deveni acide deoarece zaharurile din boabe se vor carameliza excesiv.

Sfarsitul prajirii – odata ce prajitorul a obtinut o prajire perfecta, acesta trebuie sa scoata rapid boabele la racit dupa care vor fi ambalate in pungi cu supapa pentru 15-24 de ore.

Moduri de prajire a boabelor de cafea

Intensitatea prajirii boabelor de cafea este o alegere personala a fiecarui consumator insa acest aspect poate influenta gustul bauturilor. Desi sunt cunoscute mai multe tipuri de prajire a boabelor de cafea, ne vom opri asupra celor 3 principale:

  • Prajire usoara

Prajirea usoara sau Light Roasted cum este denumita pe pungile de cafea este recomandata pentru soiurile de cafea mai blande. Boabele de cafea usor prajite nu au ulei la suprafata. Bauturile obtinute din boabe usor prajite au aciditate ridicata si un gust dulceag.

  • Prajire medie

Boabele de cafea cu prajire medie au un nivel echilibrat de aciditate, aroma si gust. O bautura preparata din boabe cu prajire medie va fi mai dulce decat una preparata din boabe usor prajite.

Prajirea medie a boabelor de cafea este adesea folosita in SUA de aceea este cunoscuta si ca prajirea americana.

  • Prajire medie-intensa

Prajirea medie intensa este cunoscuta si sub numele de Medium-Dark Roasted este adesea folosita de marile branduri de cafea deoarece ofera bauturilor o aroma bogata, cu un nivel de aciditate scazut si un gust intens. 

O cafea preparata din astfel de boabe va avea un aftertaste dulceag-amarui si este potrivita atat pentru espresso cat si pentru bauturile cu lapte. De asemenea, boabele de cafea au o culoare bogata, inchisa si cu putin ulei la suprafata.

  • Prajirea intensa

Prajirea intensa a boabelor de cafea este cel mai intalnit tip de prajire deoarece se potriveste atat pentru boabele Arabica cat si pentru cele Robusta. Marea majoritate a brandurilor de cafea (atat boabe cat si cafea macinata) folosesc acest tip de prajire deoarece este potrivit pentru orice tip de bautura. 

Cafelele obtinute din boabe Dark Roasted vor avea un nivel de aciditate mai scazut insa vor avea un gust amarui. 

Brandurile de cafea aleg acest tip de prajire pentru ca astfel pot masca unele imperfectiuni ale boabelor de cafea. Pentru a va asigura ca nu veti fi pacaliti atunci cand alegeti un tip de cafea Dark Roasted, cumparati doar de la brandurile care au si gama Profesionala (le puteti gasi pe coffeepoint.ro).

Informati-va despre cum trebuie prajite boabele de cafea pentru a obtine o bautura gustoasa si aromata pentru ca daca veti alege, spre exemplu, un sortiment de cafea Dark Roasted si va asteptati ca acesta sa fie dulceag, atunci veti fi dezamagiti si veti avea tendinta sa dati vina pe brand.

Sigur vrei sa citești și despre:
ajutor-in-caz-de-datorii
Cui să cereţi ajutorul atunci când datoriile vă copleșesc?
mama la moda
Hainele mamelor

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage