Cum să le explicați copiilor ce înseamnă datoriile?
Multe persoane au credite pentru achiziția de produse electro-casnice, vacanțe sau case. Chiar dacă nu sunt datorii restante, rambursarea acestor sume pune presiune pe bugetul dumneavoastră.
Și oricât ați încerca să ascundeți problemele financiare de copii și să îi protejați, nu este întotdeauna posibil. Cum să le explicați acestora ce înseamnă datoriile? Există numeroase soluții în funcție de vârsta copiilor.
Vorbiți cu un copil de 2-3 ani
Un copil de 2-3 ani nu este conștient de valoarea banilor și poate cere, cu aceeași ușurință, când mergeți la cumpărături, dulciuri de 5 lei sau o jucărie scumpă. Și dacă la dulciuri poate va renunța mai ușor dacă îi promiteți că îi faceți acasă sau dacă luați un singur produs, la jucărie va fi mai greu.
Poate plânge sau chiar face o scenă în magazin. La această vârstă nu e cazul să intrați în detalii despre ce înseamnă o datorie sau despre valoarea banilor. Totuși nu vă limitați să îi spuneți “ Mami și tati nu au bani”, pentru că va vedea plasele de cumpărături și va înțelege că l-ați mințit.
O metodă eficientă este cea prin care îi explicați că îi puteți lua o jucărie de ziua lui sau cu o ocazie specială și apoi să îi promiteți că după cumpărături îl duceți în parc sau la bunici.
Este dificil să îi refuzați o bucurie copilului dumneavoastră, însă pentru a remedia problemele financiare este nevoie să vă restrângeți cheltuielile.
Discutați cu un preșcolar
Cu un preșcolar, este mai dificil atât pentru părinți cât și pentru copii. Pre-școlarii, după ce se întâlnesc cu prietenii lor, încep să compare. Vin acasă și spun că Amelia are o rochie nouă, Robert a primit un laptop nou.
Din nefericire, tot mai mulți părinți cumpără din ce în ce mai multe lucruri pentru copiii lor. Iar acest lucru face situația dificilă pentru părinții cu probleme financiare.
Evitați cuvinte negative, asociate cu datoria și folosiți joaca pentru a-l învăța despre valoarea banilor.
Îi puteți spune o poveste în care personajul principal să fie un copil care merge la cumpărături cu părinții și își poate cumpăra o singură jucărie ca părinții să aibă bani și pentru a face piața.
Uneori copii observă ca mama unui prieten are haine mai frumoase și mai noi decât ale mamei sale, pe care le consideră urâte. Copiii sunt foarte receptivi și exprimă emoțiile rapid.
Folosiți acest prilej să îi vorbiți despre bani și să îi explicati lucrurile bune pe care le realizați în munca dumneavoastră și că, deși, nu aveți bani să îi cumpărați tot ce își dorește și să vă îmbrăcați în haine scumpe, lucrurile cele mai importante într-o familie sunt iubirea, respectul și susținerea reciprocă.
Vorbiți cu un elev de școală elementară
În această perioadă, copiii nu numai că vor observa mai des lucruri noi la prieteni, dar vor și începe să compare atât lucrurile pe care le au ei dar și profesiile părinților.
Când se întoarce acasă, mesajul va fi ca un coleg are ceva nou și apoi va întreba plin de resentimente: de ce nu avem și noi un magazin ca părinții lui Mihai? Răspunsul: pentru că avem datorii, nu este suficient.
În acest moment, trebuie să îi explicați cât mai simplu cu putință situația financiară. Dacă aveți un credit pentru locuință și aceasta este cauza problemelor dumneavoastră financiare, explicați-i copilului că așa ați putut să vă oferiți o casă, dar că acum este necesar să faceți economii.
Prezentați-i și lucrurile în perspectivă: că vă veți lua un al doilea loc de muncă, că veți termina creditul în câțiva ani etc.
Arătați-i și bugetul familiei și toate cheltuielile incluse, astfel încât să înțeleagă limitările.
Dacă vorbiți deschis cu copiii dumneavoastră și le explicați situația, vor înțelege mai ușor și îi veți responsabiliza mai rapid.