10 principii pentru a cheltui în mod rezonabil
Minimalism, slow life – sunt doar câteva concepte care încep să aibă tot mai mulți adepți. Acestea se referă nu doar la obiceiurile de cumpărare ci la un adevărat stil de viață.
Una din principalele promotoare ale acestui stil de viață este Marie Kondo – celebră, mai ales, pentru cartea sa Magia Ordinii. Ideea principală a acestui concept este că mai puține lucruri deținute înseamnă mai multă ordine, mai multă claritate, mai mult timp pentru ceea ce contează cel mai mult pentru voi.
Minimalismul înseamnă, de fapt, să cheltuiți în mod eficient. Mai jos vă prezentăm 10 principii care vă ajută să vă administrați banii mai bine.
-
Nu cumpărați doar din obișnuință și doar pentru că sunt promoții
Sunteți obișnuit să mergeți la cumpărături sâmbăta sau duminica? Renunțați la acest obicei. Nu mai mergeți la cumpărături dacă nu este nevoie. Iar atunci când intrați într-un magazin, nu cumpărați în mod automat.
Înainte de a pleca de acasă faceți o listă cu produsele de care aveți nevoie și, înainte de a le pune în coș comparați prețurile. Conform unui studiu al organizației MaiMultVerde un român aruncă într-un an la coşul de gunoi în jur de 130 de kilograme de alimente.
Acestea se împart în: 24% mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% pâine şi produse de panificaţie, 11% lapte şi produse lactate, 1% produse din carne, 1% alte alimente. Nu deveniți parte din această statistică.
-
Verificați costurile bancare
Verificați-vă comisioanele pe care banca le percepe la operațiunile pe care le faceți: la plățile online sau din serviciul internet banking, la retragerile de la bancomat etc.
Poate fi mai rentabil să retrageți bani de la bancomat sau să faceți toate plățile online.
Reduceți-vă facturile
Chiar aveți nevoie și de o linie de telefonie fixă, să țineți centrala pornită toată ziua sau să aprindeți toate becurile din casă? Din nefericire, aceste obiceiuri sunt costisitoare și se traduc în facturi mari. Schimbarea acestor obiceiuri este o metodă simplă de a economisi.
-
Faceți sport
A fi sănătos înseamnă nu doar a face sport ci și a avea un buget sănătos. Practicați sporturi care nu implică cheltuieli majore și dese. De exemplu pentru alergat aveți nevoie doar de achiziționarea unei perechi bune de pantofi de sport iar multe exerciții pot fi făcute acasă fără recuzită specială urmărind sfaturile unui instructor într-un video gratuit din rețelele de socializare sau de pe site-uri dedicate.
-
Vânați oferte
Când aveți nevoie să cumpărați un produs mai scump, precum mobilă sau electro-casnice, comparați prețurile de la mai mulți furnizori, căutați promoții și, dacă este cazul, așteptați reducerile. Comparatoare populare de prețuri sunt compari.ro, shopmania, price.ro
-
Nu compensați o zi proastă mergând la cumpărături
Dacă ați avut o zi grea și vreți să vă ridicați moralul prin cumpărături dar în drum spre magazin începeți să aveți remușcări, mai bine vă opriți. Evitați cumpărăturile pe fond emoțional.
-
Așteptați cu cumpărăturile
Uneori, ne convingem singuri că avem nevoie de un nou fier de călcat, de o nouă mașină de spălat sau de o nouă rochie. În astfel de situații, mai bine așteptați o perioadă. Dacă după o lună sau două vă descurcați fără acele achiziții, atunci poate nu erau cu adevărat necesare. Până și în modă a apărut o tendință de a populariza minimalismul, cumpărăturile eficiente și stilizarea hainelor pe care le avem deja în garderobă.
-
Planificați-vă vacanțele
Dacă vă organizați o vacanță cu o agenție de turism, alegeți promoții early-booking sau last-minute. Poate părea ciudat să vă stabiliți vacanța de vară cu multe luni înainte sau să nu aveți niciun plan și să vă decideți cu câteva zile înainte de a pleca, însă economiile făcute astfel se simt.
-
Nu faceți cumpărături gândindu-vă că veți avea resurse ulterior
Conform principiilor de a cheltui în mod rațional, întâi plătiți-vă facturile, chiria, ratele și abia după gândiți-vă la plăceri. Pentru a învăța cum să vă eficientizați cheltuielile, trebuie să respectați aceste principii.
-
Sărbătoriți în mod rațional
Oricât de mult ați respecta aceste principii, cu ocazia sărbătorilor veți fi tentați să le încălcați. Însă, cu un pic de creativitate și planificare puteți depăși acest moment. În plus, această perioadă va fi și un test pentru voi.
Țineți minte, în mod paradoxal, scopul minimalismului este un mod simplu de a vă îmbogăți și de a economisi.