Cum îi învățăm pe cei mici să devină adulți responsabili financiar. 4 reguli de aur
Educația financiară ar trebui să înceapă încă din anii copilăriei pentru a putea deveni un principiu de bază în viața viitorului adult. Din păcate, însă, educația financiară, care ar trebui să fie deprinsă la școală, nu există în programa de studii din România.
Deși atelierele sau ore de gestionare a banilor sunt organizate uneori în școli, acestea sunt inițiative individuale. Cei mai mulți copii trebuie să primească acasă primele noțiuni de educație financiară.
Știm că și pentru părinți acest subiect este greu de tratat, de aceea vă prezentăm cele 5 reguli de aur care îi vor ajuta pe cei mici să nu devină adulți cu datorii.
- Bancomatul nu oferă sume nelimitate. ATM-urile pe care le folosiți pot părea niște surse inepuizabile de bani în ochii copiilor. Explicați-le felul în care acestea funcționează și care este rolul lor. Salariul este și el un concept ce trebuie explicat, pentru a înțelege mai bine de ce părinții merg la serviciu.
- Valoarea sumelor de pe bancnote este importantă. Pentru ca micuții să înțeleagă valoarea sumelor înscrise pe bancnote, alegeți următorul joc. La prima vizită la supermarket, comparați numărul de cifre scris pe eticheta unui iaurt versus cele scrise pe eticheta unui joc sau unei mașinuțe. Chiar dacă nu înțeleg încă valoarea exactă a produselor, cei mici pot observa diferența.
- Banii nu sunt jucării. Uneori, atunci când așteaptă la casa de la supermarket, părinții preferă să le dea celor mici o sumă de bani cu care să se joace pentru a se asigura că aceștia sunt liniștiți și nu fac gălăgie. Banii nu ar trebui asociați ideii de jucărie nici la o vârstă fragedă, pentru că se poate transforma într-un tipar de gândire.
- Fiecare familie are un buget limitat. Odată cu primii ani de școală încep să apară și comparațiile între colegi, iar nu de puține ori, părinții sunt acuzați de zgârcenie. Haine mai frumoase, excursii mai lungi, sunt doar câteva din dorințele copiilor. Nu trebui să vă supărați, din contră, este un moment excelent pentru o discuție sinceră legată de bugetul familiei și de gestionarea acestuia.
Principiul că banii nu trebuie doar câștigați, ci și gestionați isteț, este extrem de important pentru dezvoltarea echilibrată a copiilor. Mai mult, despre gestionarea înțeleaptă a banilor trebuie să se vorbească acasă, la cumpărături sau în timpul jocurilor, pentru a ne asigura că aceștia au cele mai bune și clare informații de educație financiară.