Regula 10/10/10 – Ce este și cum funcționează aceasta?

Regula 10/10/10 a fost introdusa de Suzy Welch, o autoare americana, ca instrument de ajutor pentru a lua decizii dificile in viata. Desigur ca regula se poate aplica in orice domeniu si pentru a va seta prioritatile.

Inainte de a lua orice decizie, raspundeti-va la urmatoarele 3 intrebari:

  • Ce voi simti despre acest lucru peste 10 minute?
  • Ce voi simti despre acest lucru peste 10 luni?
  • Ce voi simti despre acest lucru peste 10 ani?

Aceste orizonturi temporale sunt o maniera eleganta prin care ne fortam sa ne distantam de deciziile noastre.

Regula 10/10/10 ajuta la echilibrarea emotiilor. Ceea ce simtiti in prezent este foarte intens, in timp ce viitorul este confuz. Aceasta discrepanta ii da prezentului prea multa putere, pentru ca emotiile din prezent sunt mereu in lumina reflectoarelor. Regula 10/10/10 va forteaza sa va mutati focusul, imaginandu-va un moment peste 10 luni sau ani cu aceeasi “prospetime” pe care o simtiti in prezent.

Atunci cand aveti timp liber, va este de ajutor sa va ganditi la deciziile pe care le aveti de luat aplicand aceasta regula. Astfel va veti gandi mai atent la alegerile pe care le faceti si la efectele pe termen lung.

Optiunea care pare cea mai buna peste 10 ani, este, de regula, cea care va duce la o viata mai buna dar nu este cea mai placuta optiune in momentul prezent. De multe ori, perspectiva pe termen scurt si cea pe termen lung sunt exact opuse atunci cand va ganditi la o alegere. Ceva ce va fi benefic pe termen lung poate fi dificil pe termen scurt si invers.

De aceea multe persoane ajung sa aiba datorii, nu mai au o forma fizica buna, raman in locuri de munca la care nu se simt bine. Persoana care va munci intens pentru proiectele importante in loc sa se uite la seriale probabil va obtine promovarea inaintea voastra. Cei care se duc la sala si fac exercitii in ciuda vremii de afara se vor simti mai bine si vor avea o forma fizica excelenta peste 10 ani. Este mai usor sa cumparati ceva cu cardul de credit decat sa mai asteptati cateva luni pana economisiti suma necesara.

Optiunea cea mai buna pentru urmatoarele 10 minute pare cea mai buna optiune in prezent, dar nu este si cea mai buna pe termen lung. In loc sa va ganditi la beneficiile pe termen lung ale unei decizii dificile, va ganditi la consecintele pe termen lung ale unei decizii usoare din prezent.

Va plac dulciurile si va este foarte greu sa va abtineti de la ele, dar cu fiecare prajitura mancata va cresteti riscurile de diabet si de crestere in greutate. Este mai comod acum sa va uitati la seriale si sa mancati floricele decat sa va duceti la sala si sa va antrenati, insa peste 10 ani corpul dumneavoastra va resimti lipsa activitatii fizice.

Alegerile pe termen lung, facute constant, aduc calitate vietii voastre. Desigur daca va antrenati doar o data pe luna si nu in mod constant, nu veti observa nicio schimbare. La fel daca veti cheltui mai putin doar o singura data cand iesiti in oras si nu de fiecare data, nu veti vedea o imbunatatire a situatiei financiare.

Tineti minte ca alegerile pe termen lung care par sa aiba doar un mic impact, de fapt, creeaza un tipar de comportament. Daca va antrenati astazi, aveti sanse mari sa mergeti si maine si daca ajungeti sa faceti sport de cateva ori pe saptamana atunci veti continua acest obicei mult mai usor.

Acest lucru este valabil si pentru finante. Daca ati reusit sa cheltuiti mai putin la cumparaturi respectand lista, comparand preturile sau folosind orice alta metoda, veti fi dispusi sa faceti acelasi lucru si urmatoarea data. Si apoi acest comportament va deveni rutina.

Nu o alegere individuala orientata pe termen scurt este problema, ci faptul ca ea sta la baza unui tipar de alegeri pe termen scurt care va duce la un rezultat prost pe termen lung. Scuza pe care o folosesc majoritatea persoanelor este ca o singura greseala nu are impact pe termen lung. O inghetata nu va provoca diabet. O carte nou cumparata nu inseamna ca veti avea datorii. Problema apare cand repetati aceste alegeri, neglijand obiectivele pe termen lung.

Cele mai bune decizii sunt cele castigatoare la mai multe orizonturi de timp; merita sa va ocupati timpul facand astfel de alegeri in mod constant in viata voastra.

Tindem sa credem ca deciziile cu orizontul de 10 ani sunt cele mai bune, insa, sunt situatii in care deciziile pe termen scurt sunt cele mai bune. Provocarea este sa va asigurati ca luati in considerare optiuni care sunt raspunsuri excelente pentru un orizont de timp fara a fi dezastruoase pentru celelalte.

Sa gasiti acele solutii valabile pentru toate intrebarile dureaza. Dar merita sa faceti acest efort. Sa aveti la indemana solutii care sunt, cel putin bune, daca nu excelente, pe termen scurt, mediu si lung este extraordinar, insa dureaza pana ajungeti acolo.

Nu veti excela la aceasta tactica, dar este in regula. Nu uitati ca perfect este inamicul binelui. Pe masura ce va veti pune intrebari si va veti sili sa luati cele mai bune alegeri, veti descoperi ca uneori tindeti sa faceti alegerea pe termen scurt ceea ce este dezastruos pe termen lung sau ca va puneti in situatii total nefericite pentru a face progrese minuscule spre un scop pe termen lung.

Astfel de lucruri se intampla. Cu totii facem alegerile gresite uneori si este in regula. Suntem oameni, pana la urma.

Daca vreti sa faceti o schimbare semnificativa in viata voastra, regula 10/10/10 este cel mai bun ajutor pentru orice decizie luati.

Ganditi-va la alegeri si intrebati-va:

  • Ce voi simti despre acest lucru in 10 minute?
  • Ce voi simti despre acest lucru in 10 luni?
  • Ce voi simti despre acest lucru in 10 ani?
Sigur vrei sa citești și despre:
hobby-ul-în-business-profitabil
Cum să îți transformi hobby-ul în business profitabil
cum-mi-am-schimbat-eu-stilul-de-viață
Schimbarea este în fiecare dintre noi – Iată cum mi-am schimbat stilul de viață

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage