Ce este adevarata prosperitate?

Fiecare persoana are propria conceptie despre prosperitate. Iar fiecare expert financiar are propria definitie a prosperitatii si propriile metode pentru a o obtine. Pentru o persoana prosperitate poate insemna achizitionarea de bunuri fara a imprumuta bani fie de la prieteni fie de la banci. Pentru altcineva poate insemna dezvoltarea unei afaceri de succes iar pentru o alta sa poata calatori fara grija de a nu avea bani a doua zi.

Insa, asa cum viata nu se rezuma doar la bani, asa si adevarata prosperitate inseamna mai mult decat o situatie financiara excelenta, ci implinire pe toate planurile vietii. Acestea se potenţează unul pe celălalt creând o creştere accelerată a calitatii vietii – prosperitate.

Poate vi se pare ciudat ca atunci cand va ganditi la bogatie, sa luati in calcul si alte domenii nu doar financiarul, insa toate sunt interconectate – mentalul, fizicul, relationalul, cariera si financiarul. Daca sunteti sanatos, aveti energie ceea ce va face mai productivi, mai atenti si mai creativi. Avand energie, va faceti timp si pentru activitati cu prietenii sau familia, ceea ce va relaxeaza. Fiind relaxati, socializati mai usor cu cei din jur, ceea ce va ajuta sa cunoasteti oameni din cat mai multe domenii.

Este putin probabil sa puteti progresa cu toate planurile in aceeasi masura. In cartea “Dezvoltarea armonioasa”, autorul compara dezvoltarea armonioasa a planurilor cheie cu o formatie de jazz in care fiecare muzician preia pe rand conducerea piesei, cu totii contribuind la rezultatul final. Exact asa se intampla si in realitate. Intr-o anumita perioada veti fi solicitat mai mult de catre un anumit plan, iar peste cateva saptamani sau luni altele vor necesita mai mult atentia voastra. Cheia succesului este insa sa va ocupati consecvent de fiecare dintre cele 5 planuri ale prosperitatii adevarate.

Mentalul se refera la atitudine, incredere in sine, imagine de sine, ganduri frecvente, convingeri, viziune despre viata, nivel de constienta. Tot ce se intampla este privit si analizat cu ajutorul mentalului, deci prin filtrul propriilor convingeri, tipare si limitari. Atunci cand alegeti sa lucrati la mentalul vostru si perspectiva asupra vietii vi se va modifica.

Conform studiilor, mintea noastra ia zilnic peste zece mii de decizii inconstiente. Intotdeauna mintea va lua deciziile inconstiente pe baza convingerilor pe care le avem intiparite. Iar fiecare din aceste decizii va poate apropia sau indeparta de ceea ce va doriti. Atunci cand incepeti sa lucrati la planul mental, lucrul la celelalte planuri va deveni tot mai usor, pentru ca nu va veti mai lupta cu propria minte si nu va veti mai sabota singuri.

Fizicul nu se refera doar la sanatate si conditia fizica, ci si la mediul inconjurator in care traiti (casa, masina, biroul) si lucrurile pe care le aveti.

Mediul inconjurator ne influenteaza mai mult decat ne dam seama, de aceea conteaza sa petreceti cat mai mult timp posibil in medii curate, ordonate, cu lumina naturala. Cele 5 planuri sunt inter-conectate, iar daca vreti sa grabiti procesul de transformare, puteti forta o schimbare a mediului fizic. Astfel vi se va schimba si perceptia despre voi insiva. La randul ei aceasta va influenta apoi mediul fizic.

Schimbarea mediului fizic nu inseamna o schimbare a locuintei sau masinii sau a locului de munca. Este suficient sa va faceti ordine, sa faceti reparatiile necesare, sa zugraviti daca este cazul, sa donati sau vindeti lucrurile pe care nu le mai folositi, eliberand astfel spatiul, sa va imbracati frumos si sa va ingrijiti. Nu trebuie si nici nu este recomandabil sa faceti toate aceste lucruri dintr-o data, este suficient cate putin in fiecare zi.

Relationalul se refera la totalitatea interactiunilor pe care le aveti cu cei din jur, fie ca sunt colegi de munca, de studii, prieteni, membri ai familiei sau persoane cu care aveti scurte discutii. Fara cei din jur si fara abilitati de comunicare nu veti reusi sa va atingeti obiectivele.

Cariera inseamna mai mult decat doar un loc de munca pentru majoritatea persoanelor. Inseamna evolutie, acumulare de cunostinte si experienta si folosirea acestora si, desigur, cresterea veniturilor. Construirea unei cariere necesita multa dedicare si munca in mod constant. Insa, fara un echilibru intre cariera si restul planurilor, munca va deveni o povara si nu veti reusi sa fiti la fel de productiv.

Financiarul se refera la situatia dumneavoastra financiara, la veniturile, cheltuielile, economiile dar si la bunurile pe care le detineti (casa, masina, terenuri etc). Sunt destul de putine cazuri in care aveti mai multe surse de venituri, acestea depasesc cheltuielile si nu aveti niciun credit. Pentru cei mai multi, insa, realitatea inseamna gasirea unui echilibru intre venituri si cheltuieli, achitarea ratelor lunare si evitarea datoriilor. Iar scopul principal este sporirea veniturilor, fie prin locul de munca, fie prin dezvoltarea propriei afaceri, fie prin gasirea unor surse noi de venituri.

Prosperitatea adevarata inseamna sa va imbunatatiti progresiv toate planurile vietii, sa le acordati tuturor atentia cuvenita si sa va concentrati sa le imbunatatiti. Fara a va concentra pe fiecare in parte si a le dezvolta, nu veti fi niciodata cu adevarat prosper.

Sigur vrei sa citești și despre:
Cum-să-îți-negociezi-eficient-salariul
Cum să îți negociezi eficient salariul
Conceptii-legate-de-bani
Conceptii legate de bani care va pot ajuta sa scapati de datorii

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage