Datoriile excesive și 5 metode de a scăpa de acestea

A lua împrumuturi, a face cumpărături în rate sau a utiliza cardurile de credit sunt lucruri normale doar dacă venitul lunar vă permite să rambursați datoriile.

Cu toate acestea, ușurința cu care se obțin unele tipuri de credit au ca rezultat faptul că din ce în ce mai multe persoane pierd controlul asupra sumelor împrumutate și acumulează tot mai multe datorii. În cazul în care vă aflați deja într-o astfel de situație, cel mai bine este să acționați și să nu vă complaceți în această problemă.

Dar ce sunt, de fapt, datoriile excesive? Acestea sunt obligații diferite ce nu pot fi onorate în timp util. Acest lucru este cauzat în special de faptul că ratele lunare depășesc posibilitățile financiare, afectând considerabil bugetul familiei.

Cum puteți scăpa de datoriile excesive? Există multiple metode de combatare a supra-îndatorării, toate având ca scop principal reglementarea întregii datorii și creșterea lichidităților. Mai jos puteți găsi câteva modalități prin care puteți scăpa de datoriile excesive – cu avantajele și dezavantajele fiecăreia.

  1. Renegocierea clauzelor contractuale

În cazul în care aveți o problemă cu plata la timp a ratelor, puteți încerca să renegociați termenii contractului. În general, acest lucru presupune extinderea perioadei împrumutului și vine cu o serie de avantaje precum reducerea obligațiilor lunare și îmbunătățirea lichidităților.

Creșterea sumei totale care urmează să fie rambursată, deoarece prelungirea perioadei de împrumut adaugă automat dobândă pentru fiecare rată, este unul dintre dezavantajele acestei modalități de a scăpa de datorii.

  1. Modificarea datei de plată a ratelor din graficul de rambursare

Uneori, problemele cu achitarea obligațiilor financiare sunt cauzate de un decalaj între data de încasare a salariului și cea de plată a ratelor. În acest caz puteți solicita o re-eșalonare a plăților.

Această soluție permite rambursarea la timp a obligațiilor, însă, de cele mai multe ori, modificarea programului de rambursare implică o taxă suplimentară.

  1. Refinanțarea creditelor

Refinanțarea este un produs bancar dedicat persoanelor care au mai multe credite diferite (nu neapărat de la același creditor). Scopul său este de a înlocui toate creditele și obligațiile financiare cu unul singur.

Printre avantajele acestei metode se numără faptul că există o singură dată de rambursare, se reduce suma de plată lunară, perioada de creditare devine mai lungă, lichiditățile financiare lunare se măresc, iar o parte din împrumut se poate utiliza pentru orice alt scop.

Cu toate acestea, refinanțarea creditelor presupune în general o garanție și costuri suplimentare pentru credit, iar suma totală a creditului devine mai mare.

  1. Cererea unei perioade de grație de rambursare

În cazul în care aveți doar o problemă financiară temporară, vă puteți gândi la o perioadă de grație de la rambursarea datoriei pentru a evita o supra-îndatorare. Această soluție vă oferă posibilitatea de a suspenda rambursarea pentru o perioadă de până la 6 luni, însă vine și cu dezavantaje.

Perioada de grație nu vă scutește și de plata dobânzilor, iar, de obicei, după perioada de grație crește valoarea ratei. În plus, uneori este necesar să se plătească o taxă pentru acordarea unei perioade de grație.

  1. Utilizarea opțiunii “vacanță de la credit”

Opțiunea “vacanță de la credit” înseamnă amânarea rambursării ratelor pentru o perioadă de câteva luni (de obicei 1-3). Această opțiune este concepută special pentru persoanele care au doar o problemă financiară temporară.

Avantajele constau în faptul că se permite amânarea ratelor pentru o perioada, iar amânarea plății se aplică atât capitalului cât și dobânzilor. Cele mai mari dezavantaje ale acestei metode sunt taxele suplimentare ce pot fi aplicate și valoarea plăților ce poate fi mai mare odată cu încheierea suspendării plăților.

Deși există numeroase soluții care vă pot ajuta dacă aveți datorii excesive, cea mai bună variantă pentru a preveni aceste situații este să le pre-întâmpinați. Astfel, când vreți să luați un alt împrumut, analizați-vă capacitățile financiare actuale. Un nou împrumut poate fi doar un pas către datoriile excesive.

Sigur vrei sa citești și despre:
cheltuit-în-mod-rezonabil
10 principii pentru a cheltui în mod rezonabil
cum-pregatiti-casa-pentru-sezonul-rece
Cum sa va pregatiti casa pentru sezonul rece
1 Comment
  • Erica apr. 24,2022 at 2022-04-24T08:44:52+02:000000005230202204

    Regula numarul 1 sa nu ai datorii: NU FACE DATORIi! :))

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage