Fibrele – secretul slabirii rapide

Fibrele accelereaza procesul de slabire. Da, dar cu conditia sa stii sub ce forma sa le consumi! Afla-le, cu ajutorul nostru, secretele si afla cum poti sa slabesti cu ajutorul lor!

Doar fibrele naturale prezente in fructe si legume, proaspete sau uscate si in produsele integrale (orez, paste, paine) te pot ajuta cu adevarat sa te pastrezi in forma. Produsele imbogatite in fibre precum unele tipuri de lapte sau lactate nu te ajuta daca vrei sa slabesti.

Fibrele ne ajuta tranzitul intern sa se mentina la un nivel normal inlaturand pericolele aparitiei unor boli deosebit de periculoase, precum cancerul de colon. Fibrele ajuta la transportarea colesterolului in afara organismului nostru, reducand astfel pericolul aparitiei bolilor de inima.

Fibrele se mai cunosc si sub numele de hidrati de carbon nedigerabili avand proprietatea de a absorbi apa, fibrele facand ca materiile fecale sa fie mai fluide si mai usor de eliminat si de trecut prin tractul digestiv. Astfel se va reduce perioada de timp in care alimentele raman in organismul nostru si se diminueaza pericolul modificarii celulelor in urma actiunii agentilor carcinogeni produsi de catre descompunerea unor alimente, carnea in special. Ar trebui sa consumam cel putin 35 de grame de fibre zilnic.

Trebuie sa mananc fibre la fiecare masa sa slabesc?

Pentru a optimiza efectul fibrelor in procesul de slabire, este recomandata consumarea lor la fiecare masa. Diversificand alimentele, diversificam natura fibrelor, avand proprietati suplimentare.
La micul dejun ai putea manca paine integrala, un fruct si cereale pe baza de ovaz sau musli. La pranz si la cina poti manca legume verzi, legume uscate (fasole alba, mazare) paste sau orez integral. La desert o tarta cu mere.

Care este cantitatea ideala de fibre pentru a slabi?

  • Legume: cel putin 200g la pranz sau la cina (crude sau fierte, congelate sau conserva din legume);
  • Fructe: intre 1 si 4 pe zi in functie de preferinte;
  • Daca consumi feculenti (paine, paste, orez), alege-le pe cele integrale si mizeaza pe legumele uscate (fasole rosie, alba);
  • Pentru a evita tulburarile de digestie, creste in mod progresiv consumul de fibre.

De ce fibrele taie pofta de mancare?

Sursele de fibre precum legumele si fructele se numara printre alimentele slabe in calorii;
Fibrele necesita un mai mare efort de mestecare. Mancam mai lent, deci mai putin;
Prezenta fibrelor in alimentatie incetineste curatarea stomacului, acesta ramane plin mai mult timp, ceea ce intarzie senzatia de foame;

De ce fibrele reduc stocajul de calorii?

Cand mancam fibre stocam mai putine calorii. De ce? Pentru ca acestea:

  1. Reduc secretia de insulina de catre pancreas, hormonul stocajului;
  2. Usureaza eliminarea grasimilor;
  3. Fibrele accelereaza tranzitul. Prezente exclusiv in alimentele de origine vegetala, fibrele prezinta avantajul de a nu fi absorbite de catre intestine. Pe scurt, acestea nu aduc nicio calorie, accelerand tranzitul.

Unde le putem gasi: in legumele verzi si uscate (fasole rosie, alba), in fructe, precum si in produsele integrale.

Fibrele te ajuta sa slabesti oricare ar fi greutatea ta. Alimentele bogate in fibre precum fructele si legumele te ajuta nu numai sa slabesti dar si sa te pastrezi mult timp in forma. Un studiu a demonstrat ca marii consumatori de fructe si legume prezinta de doua ori mai putine riscuri sa devina obezi.

Iata un exemplu de meniu bogat in fibre:

  • Micul dejun: paine integrala si unt sau musli cu lapte (de soia ar fi mai bine), ceai sau cafea, un fruct proaspat, cateva prune.
  • La ora 11: un fruct si cateva migdale sau fructe uscate.
  • Pranz: salata de bulgur sau quinoa cu ulei de masline si cuburi de somon, un sandwich (paine integrala), un mar.
  • Gustare: un fruct si/sau migdale/nuci/fructe uscate sau ciocolata neagra.
  • Cina: supa de legume, ghiveci cu orez integral, salata verde, compot de mere.
Sigur vrei sa citești și despre:
Carbohidratii. Sunt buni la dietă?
creatina
Creatina

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage