Cand vine vorba de pierdere in greutate lucrurile se complica!
Suntem diferiti. Si asta face viata mai interesanta! Si totodata mai complicata, atunci cand avem obiectivul de a scadea in greutate. In ultimii ani, specialistii in medicina, nutritie si psihologie au identificat noi cauze si conexiuni pentru comportamentele noastre alimentare.
Pana nu demult, asteptarile noastre erau ca la o dieta identica sa reactionam similar. Insa noile cercetari in domeniu, ne arata ca lucrurile stau diferit depinzand de hormoni, gene si atitudinea noastra referitoare la mancare. Cercetatorii britanici au identificat trei tipuri principale de persoane:
- “pasionatii de ospete” (feasters) – care continua sa manance, la masa, pentru ca nu se satura niciodata; ei nu produc in organismul lor cantitati suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzatia de satietate, si obisnuiesc sa manance mult la o singura masa
- “pofticiosii in mod constant” (constant cravers) – care se gandesc tot timpul la mancare; genele lor ii fac sa manance foarte des, dar nu mananca mult dintr-odata.
- “mancatorii emotionali” (emotional eaters) – care dau iama prin bucatarie atunci cand intampina dificultati in viata, folosind mancarea ca pe un mijloc de consolare. BBC si A Horizon Special care au realizat acest studiu, te ajuta sa identifici in ce categorie te regasesti, cu un test de doar 12 intrebari.
E important sa ne cunoastem mai bine si sa intelegem mecanismele care ne determina
actiunile cand vine vorba de obiceiurile noastre alimentare si a face alegeri mai intelepte.