Cohoşul negru
Cohoşul negru este o planta. Rădăcina acestei plante este utilizata în scopuri medicinale. Cohoşul negru a fost folosit pentru prima dată în scopuri medicinale de către indienii americani nativi, introdus catre coloniștii europeni. A devenit un tratament popular pentru problemele de sănătate ale femeilor din Europa, la mijlocul anilor 1950.Din acel moment, a fost frecvent utilizat pentru a trata simptomele menopauzei, sindromul premenstrual (PMS), menstruație dureroasa, acnee, slăbirea oaselor (osteoporoză), si pentru inducerea travaliului la femeile gravide.
A fost, de asemenea, incercat intr-o mulțime de utilizări suplimentare, cum ar fi anxietatea, reumatism, febră, dureri în gât, tuse, dar nu este adesea folosit în aceste scopuri, în aceste zile.Unii oameni aplică, de asemenea, cohoşul negru direct pe piele. Acest lucru se datorează faptului că este posibil sa îmbunătățeasca aspectul pielii. In mod similar, oamenii l-au folosit pentru alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, îndepărtarea verucilor, și chiar eliminarea alunițelor.
Cohoşul negru,era de asemenea folosit in trecut ca o alifie impotriva insectelor, util chiar si pentru mușcăturile șerpilor cu clopoței.A nu se confunda cohoşul negru cu cohoşul albastru sau alb. Acestea sunt plante care nu au legătură. Plantele albastre si albe nu au aceleași efecte ca cel negru, și pot să nu fie sigure.
Cum functioneazã Cohoşul negru?
Rădăcina de cohoş negru este utilizata în scopuri medicinale. Aceasta conține mai multe substanțe chimice care ar putea avea efecte pozitive în organism. Unele dintre aceste substante chimice lucreaza asupra sistemului imunitar și pot apăra organismul împotriva bolilor. Unele substante reduc inflamația, altele pot ajuta nervii și creierul. Aceste substante chimice functioneaza similar cu un alt produs chimic din creier numit serotonina. Oamenii de stiinta numesc acest tip, neurotransmițător chimic, deoarece ajuta creierul sa trimita mesaje catre alte parti ale corpului.De asemenea, radacina pare să aibă unele efecte similare cu ale hormonilor sexuali feminini, estrogenul. În unele părți ale corpului, efectele estrogenului cresc, in timp ce in alte părți ale corpului, cohosul negru poate diminua efectele estrogenului. Estrogenul in sine, are efecte diferite, în diferite părți ale corpului. Estrogenul are de asemenea efecte diferite la oameni, în diferite etape ale vieții. Cohoşul negru nu ar trebui să fie considerat a fi un „estrogen, pe bază de plante”, sau un substitut pentru estrogeni. Este mai corect să ne gândim la el ca la o planta care actioneaza similar cu estrogenul la unele persoane.
Utilizari recomandate si eficacitate:
Posibil eficient pentru:
- Simptomele menopauzei.
Cercetările arată că, luând unele produse care contin cohoş negru, se pot reduce unele simptome ale menopauzei. Cu toate acestea, beneficiile sunt doar modeste. Cohoşul negru ar putea reduce frecventa bufeurilor. Cea mai mare parte a acestor cercetari este pentru un anumit produs comercial, Remifemin. Beneficiile nu pot să apară la toate produsele care contin cohoş negru.Unele dintre aceste studii arată că alte produse nu reduc bufeurile sau simptomele menopauzei mai bine decat o pastila cu zahar ( „placebo”).
Unele femei iau cohoş negru pentru bufeurile legate de tratamentul cancerului de san. Femeile cu cancer de san nu ar trebui sa il utilizeze, fără a discuta cu doctorul specialist. Unele cercetări timpurii au sugerat ca, acesta ar putea reduce bufeurile la pacientii cu cancer de san, dar cercetările mai recente, arată că rezultatele sunt modeste .
Dovezi insuficiente pentru:
- Cancer mamar. Un studiu sugereaza ca administrarea de suplimente care contin cohoş negru este legat de un risc mai mic de cancer de san. Cu toate acestea, alte cercetari nu au gasit nici o legătură. Un studiu a constatat ca, se poate creste rata de supravietuire la femeile deja diagnosticate cu cancer de san.
- Boala de inima. Primele cercetari, arata ca administrarea de 40 mg dintr-un extract specific de cohoş negru (CR BNO 1055), zi de zi, nu scade riscul de boli de inima la femeile aflate la menopauza.
- Funcția mentala. Primele cercetari sugereaza ca administrarea de 128 mg de cohoş negru zi de zi, timp de 12 luni, nu îmbunătățește memoria sau atenția la femeile aflate la menopauza.
- Unele cercetări timpurii sugerează că luarea cohoşului negru plus citrat de clomifen, se pot crește ratele sarcinii la femeile infertile, comparativ cu administrarea numai a citratului de clomifen.
- Inducerea travaliului. Unii oameni au raportat că acesta poate ajuta la inducerea travaliului. Aproximativ 45% din asistentele-moase folosesc cohoş negru pentru a induce travaliul, la femeile gravide la termen. În ciuda utilizării sale comune, nu există dovezi științifice fiabile cum ca acesta lucrează în acest scop.
- Migrenă. Primele cercetari arata ca administrarea a 50 mg de cohoş, plus soia izoflavone negru și dong quai zi de zi, timp de 24 săptămâni, pot reduce aparitia migrenelor menstruale.
- Osteoartrită. Primele cercetari sugereaza ca a lua un produs specific care conține cohoş negru (Reumalex) de două ori pe zi, timp de 2 luni imbunatateste durerea, dar nu și funcția de articulare, la persoanele cu osteoartrita.
- Oase slabe (osteoporoză). Dovezile privind beneficiul cohoşului negru pentru tratarea sau prevenirea osteoporozei sunt neclare. Unele cercetări timpurii arată că a lua un produs specific de cohoş negru (CR BNO 1055, Klimadynon / Menofem, Bionorica AG) zilnic, timp de 12 saptamani cresc markerii de formare a oaselor la femeile aflate la menopauza. Cu toate acestea, alte cercetari arata ca nu îmbunătățeste densitatea mineral osoasă. Nu se cunoaște dacă aceste produse pot reduce riscul de fracturi osoase.
- Artrita reumatoida. Dovezi timpurii sugerează că administrarea unui produs specific (Reumalex) de două ori pe zi, timp de 2 luni imbunatateste durerea, dar nu și funcția de articulare, la persoanele cu poliartrita reumatoida.
- Acnee.
- Anxietate.
- Mușcături de insecte.
- Tuse.
- Febră.
- Îndepărtarea alunițelor.
- Dureri menstruale.
- Sindromul premenstrual (PMS).
- Reumatism.
- Muscatura de sarpe.
- Durere in gât.
- Indepărtarea negilor.
Este nevoie de mai multe dovezi pentru a evalua daca cohoşul negru este bun pentru aceste utilizări.
Reactii adverse & Siguranta:
Cohosul negru este posibil în siguranță atunci când este luat în mod corespunzător de către adulți, timp de până la un an.Acesta poate provoca unele reacții adverse ușoare, cum ar fi stomac deranjat, crampe, dureri de cap, erupții cutanate, o senzație de greutate, spotting sau sangerari vaginale, si cresterea in greutate.De asemenea, există o oarecare îngrijorare cum că acesta poate fi asociat cu leziunile hepatice. Nu se știe sigur dacă cohosul negru cauzează de fapt leziuni hepatice. Cercetatorii studiaza acest lucru. Până când se cunoaște mai mult, persoanele care iau acest supliment, ar trebui să urmărească apariția simptomelor de afectare a ficatului. Unele simptome care pot sugera leziuni hepatice, sunt îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), oboseală neobișnuită, sau urină închisă la culoare. În cazul în care aceste simptome se dezvolta, medicatia trebuie să fie oprita și un specialist medical ar trebui sa fie contactat.
Precauții speciale si avertismente
- Sarcina sau alaptare: Cohosul negru este POSIBIL NESIGUR, atunci când este utilizat în timpul sarcinii sau alăptării. Din moment ce acesta actioneaza oarecum ca un hormon feminin, ar putea crește riscul de avort spontan.
- Cancer de san: Exista o oarecare ingrijorare cum ca acesta ar putea agrava cancerul de san existent. Femeile care au cancer de san sau care au avut cancer de san in trecut, si femeile cu risc crescut pentru cancerul de san, ar trebui să evite acest supliment.
- Boli sensibile la hormoni, inclusiv endometrioza, fibroamele, cancerul ovarian, cancerul uterin, și altele: Cohosul negru acționează oarecum ca hormonul feminin, estrogenul, în organism. Există o oarecare îngrijorare că ar putea agrava boli, care sunt sensibile la hormonii de sex feminin. Nu luați cohosh negru dacă aveți o afecțiune care ar putea fi afectata de hormonii de sex feminin. Aceste boli includ cancerul ovarian, cancerul uterin, endometrioza, fibromul și altele.
- Boala hepatica: Unele rapoarte sugereaza ca acesta ar putea provoca leziuni hepatice. Nu se știe sigur dacă cohosul negru este cauza leziunilor hepatice, în aceste cazuri. Până când nu se cunoaște mai mult, persoanele cu boli de ficat ar trebui să evite aceste suplimente.
- Transplant de rinichi: Luand un produs care conține cohos negru, plus lucernă a fost legată de un raport de respingere a transplantului de rinichi. Nu se cunoaște dacă acesta este cauza respingerilor. Până când nu se cunoaște mai mult, persoanele care au primit un transplant ar trebui să evite cohosul negru.
- Deficienta de proteine S: Persoanele cu un deficit de proteină S, au un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge. Din cauza efectelor asemănătoare, există o oarecare îngrijorare că acest supliment ar putea creste, de asemenea, riscul de formare a cheagurilor de sânge. Există un raport care leaga formarea cheagurilor de sange, cu deficitul de proteină S după ce s-au luat produse care contin cohos negru împreună cu mai multe alte produse pe bază de plante.
INTERACTIUNI
Fiți prudent cu aceaste combinații
- Atorvastatina (Lipitor) interacționează cu cohosul negru
Există temerea cum că cohosul negru ar putea afecta ficatul. Combinand cohosul negru cu atorvastatina (Lipitor), ar putea crește riscul de afectare a ficatului. Cu toate acestea, nu există suficiente informații științifice pentru a ști dacă acest lucru este o preocupare importantă.
- Cisplatin (Platinol-AQ) interacționează cu cohosul negru
Cisplatina (Platinol-AQ) este utilizata pentru tratarea cancerului. Există o oarecare îngrijorare cum că cohosul negru ar putea să scadă eficacitatea in cazul cancerului. Nu luați Cohosh negru dacă luați cisplatină (Platinol-AQ).
- Medicamente metabolizate de ficat (citocromul P450 2D6 (CYP2D6) substraturi) interacționează cu cohosul negru
Unele medicamente sunt schimbate si defalcate de ficat.Cohosul negru ar putea scadea rapiditatea cu care ficatul descompune unele medicamente.Unele medicamente care sunt modificate de ficat includ amitriptilina (Elavil), clozapină (Leponex), codeina, desipramina (Norpramin), donepezil (Aricept), fentanil (Duragesic), flecainida (Tambocor), fluoxetina (Prozac), meperidina (Demerol) , metadonă (Dolophine), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), olanzapina (Zyprexa), ondansetron (Zofran), tramadol (Ultram), trazodonă (Desyrel), și altele.
- Medicamente care pot afecta ficatul (medicamente hepatotoxice) interactioneaza cu cohosul negru
Există temerea cum că cohosul negru ar putea afecta ficatul. Luând cohos negru împreună cu medicamente care ar putea afecta, de asemenea ficatul, poate creste riscul de afectare a ficatului. Nu luați cohos negru dacă luați un medicament care poate afecta ficatul.Unele medicamente care pot afecta ficatul includ acetaminofen (paracetamol si altele), amiodarona (Cordarone), carbamazepina (Tegretol), izoniazidă (INH), metotrexat (Rheumatrex), metildopa (aldomet), fluconazol (Diflucan), itraconazol (Sporanox), eritromicină (Erythrocin, Ilosone, altele), fenitoină (Dilantin), lovastatina (Mevacor), pravastatin (Pravachol), simvastatin (Zocor), si multe altele.
DOZARE
Următoarele doze au fost studiate în cercetarea științifică:
Pe cale orala:
Simptome menopauzale: 20-80 mg o dată sau de două ori pe zi.
Oase slabe (osteoporoză): 40 mg pe zi.