Auzim, in mod constant, discutiile despre parabeni si sulfati (in general, ni se spune sa evitam aceste substante). Produsele din industria de frumusete incearca sa isi atraga clienti promitand fornula fara parabeni sau sulfati, dar stim noi macar ce inseamna acestia?
Inainte de a intra si tu in trend, cel mai bine este sa te informezi, sau, si mai bine, sa stii ce ingrediente sa cauti si de care ar trebui sa te feresti. Noi am pregatit cateva informatii pentru a intelege mai bine situatia.
- Sunt substante chimice care sa gasesc in cosmetice. Parabenii sunt substante utilizate inca din 1950 pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si sunt utilizati drept conservanti in deodorante, creme, lotiuni, sampoane etc. Sulfatii sunt agenti de curatare si spumare care se gasesc in pasta de dinti, sampon sau gel de dus, printre multe alte produse.
- Sunt sanse ca ele sa fie daunatoare? Unele studii au aratat ca parabenii pot imita activitatea estrogenului, hormon gasit in celulele corpului. In timp ce estrogenul este asociat cu anumite forme de cancer la san, parabenii au fost gasiti in tumorile la san. Sulfatii reprezinta o ingrijorare pentru ca distrug proteinele, ceea ce poate avea efecte degenerative pentru membrana celulara. Sulfatii au fost gasiti la nivelul inimii, a plamanilor si a creierului.
- Dar nimic nu a fost dovedit. Totusi, pana acum nu exista dovezi stiintifice care sa dovedeasca legatura dintre parabeni si cancer, iar studiile publicate in “Cosmetic Ingredient Review” afirma ca sulfatii sunt siguri atat timp cat concentratia lor nu depaseste 50 % si daca sunt clatiti de pe piele.
- Poti totusi sa alegi calea cea mai sigura. Daca te temi de produsele care contin aceste chimicale, atunci nu ar trebui sa le folosesti. Exista destul de multe produse pentru infrumusetare care nu au nici parabeni si nici sulfati, iar ele se gasesc si in farmacii.
- Sulfatii sunt daunatori parului. Ei pot cauza diverse probleme, precum uscarea excesiva, iritatiile, scaderea in intensitate a culorii si chiar caderea parului.
- Totusi, produsele fara sulfati nu sunt in mod automat mai bune. Sulfatii sunt foarte eficienti in eliminarea depunerilor de pe par, dar, in acelasi timp, elimina uleiurile naturale si de aceea parul poate deveni uscat si dur. Dar daca un produs nu are sulfati, nu inseamna ca vei scapa de aceste probleme. Majoritatea companiilor cosmetice au inlocuit sulfatii cu alte substante, iar efectele pot fi chiar mai rele decat atat. Pentru a te asigura ca un sampon fara sulfati nu iti va afecta parul, cauta-le pe cele care folosesc formule de curatare bazate pe plante sau fructe.
- Sulfatii sunt usor de identificat. Sulfatii sunt ingredientele care determina samponul sa faca spuma. Daca samponul pe care il folosesti face spuma, atunci are sulfati. Dar o metoda si mai sigura este sa te uiti pe eticheta, sa vezi daca produsul are sau nu sulfati. Daca exista, acestia ar trebui sa fie trecuti destul de sus pe lista.
- Parabenii sunt ceva mai greu de observat. In timp ce parabenii mai comuni au cuvantul “paraben”in denumirea lor (butylparaben, methylparaben si propylparaben), ei pot purta si alte nume, precum Alkyl parahydroxy benzoat.
- Exista si alternative. Daca vrei sa te feresti complet de produsele care au parabeni, poti opta pentru cele care au ingrediente precum ethylhexylglycerina (care este obtinuta din plante) sau phenoxyethanol, un alcool derivat tot din plante.
- Foloseste produsele cu moderatie. Indiferent de efectele lor, chimicalele tot chimicale raman. Totul ar trebui sa fie folosit cu moderatie si ar fi o idee buna sa alternezi produsele pe care le utilizezi.