Afla ce efecte negative are oboseala asupra psihicului si fizicului!
Cand suntem obositi este dificil sa ne intre cineva in voie. Suntem morocanosi, iritabili, nervosi si neplacuti. Poate ca nu stiati, dar lipsa de somn ne afecteaza si viata sexuala, memoria, aspectul fizic, sanatatea in general. Iata cateva motive pentru care trebuie sa ne odihnim suficient.
Lipsa de somn prosteste
Somnul joaca un rol esential in procesele de gandire si de invatare. Lipsa lui impiedica focalizarea atentiei, concentrarea, rationamentul, capacitatea de a rezolva o problema. Acestea sunt motivele pentru care este dificil sa invatati ceva nou. In plus, diferitele etape prin care trece un om atunci cand doarme au importanta in sedimentarea amintirilor de peste zi.
Lipsa de somn conduce la probleme grave de sanatate
Odata cu lipsa de somn si oboseala acumulata, organismul este mai sensibil la infectii si la boli. In plus, afectiunile legate de somn si lipsa de somn cronica sporesc riscul de boli de inima, atac de cord, infarct miocardic, aritmie, hipertensiune, atac cerebral, diabet etc.
Lipsa de somn este unul din principalele motive pentru producerea accidentelor
Unele dintre cele mai mari dezastre din istorie s-au datorat lipsei de somn (spre exemplu, dezastrul de la Cernobil, pentru a veni cu poate cel mai rasunator eveniment din istoria recenta). Apoi, parte din accidentele pe sosea se datoreaza oboselii accentuate a soferilor, care reduce timpul de reactie in situatii limita in aceeasi masura ca si daca persoana de la volan ar conduce sub influenta alcoolului.
Lipsa de somn reduce pofta de sex
Specialistii in problemele legate de somn au ajuns la concluzia ca persoanele care se priveaza de somn manifesta un libidou mai scazut decat in mod normal, si sunt mai putin interesate de sex. Cauzele ar fi lipsa de energie, senzatia de oboseala si tensiunea crescuta.
Lipsa de somn provoaca cresteri in greutate
Lipsa somnului are legatura cu o crestere a senzatiei de foame si a apetitutlui, conducand, in cele din urma, chiar la obezitate. Conform unui studiu din 2004, indivizii care dorm mai putin de sase ore pe zi sunt mai pedispusi la riscul de a deveni obezi decat cei care dorm intre sapte si noua ore pe zi. In plus, lipsa somnului induce pofte pentru alimente bogate in grasimi si carbohidrati.