3 lucruri de care să țineți seama înainte de a lua un credit

Luna ianuarie este despre noi începuturi și mai ales despre noi obiceiuri finciare. Însă, există câteva situații în care, aflați sub presiunea unor plăți urgente sau unor situații care necesită sume mai mari de bani, alegem să luăm un credit.

Știm că prima întrebare ce vine după această decizie este de unde veți lua creditul. Dar, înainte de a semna documentele, sunt mai multe aspecte pe care să le luați în considerare.

Noi vă prezentăm 3 dintre cele mai importante aspecte de care să țineți seama înainte de a lua un credit.

  1. Valoarea creditului. În funcție de destinația creditului dumneavoastră, țineți cont că în anumite situații, este posibil să aveți nevoie și de bani pentru asigurări, taxe, eventuale reparații (ca în cazul achiziției unei mașini sau a unui imobil). De aceea, poate fi util să luați în calcul o sumă cu aproximativ 10% în plus pentru cheltuieli neprevăzute.
  2. Perioada de rambursare. Este întotdeauna mai bine să vă împrumutați pentru o perioadă mai lungă și să plătiți mai rapid, decât să alegeți un credit pe o perioadă mai scurtă, dar cu o valoare a ratei lunare mai mare și deci mai greu de achitat.
  3. Valoarea ratei lunare. Pentru o estimare cât mai exactă a ratei lunare ce nu dezechilibrează bugetul familiei, faceți o listă cu cheltuielile și veniturile. Puteți să simulați o lună sau două că deja aveți rata de plătit.

Decizia de a lua un credit ar trebui să fie luată după o analiză realistă a bugetului, fără a omite câteva situații de criză cu care v-ați putea confrunta pe parcurs precum pierderea veniturilor sau problemele de sănătate.

3 situații în care creditele nu sunt riscante

Cele mai comune motive pentru un împrumut în cazul românilor sunt achitarea cheltuielilor zilnice și plata facturilor, dar și renovarea locuinței, călătorii și achiziții de produse electro-casnice. Când nu sunt riscante aceste credite?

Obiectiv: renovarea locuinței și achizitionarea de produse electro-casnice. Când aceste creditele nu sunt riscante? Doar atunci când decideți să faceți renovarea sau achizițiile ce nu suportă amânare și presupun costuri pe care le puteți achita fără a destabiliza bugetul lunar.

Dacă știți că puteți renova doar bucătăria, rezolvați doar acest aspect. Atunci când planificați o renovare dar și cumpărați dispozitive electronice pentru apartament, alegeți doar strictul necesar și țineți minte că banii împrumutați vor trebui să fie restituiți.

Obiectiv: cheltuieli zilnice. Aceste împrumuturi nu sunt riscante decât atunci când aveți încredere că problemele cu rambursarea obligațiilor curente sunt temporare. În astfel de situații alegeți un împrumut cu perioadă de grație, astfel încât să puteți începe rambursarea după câteva luni. Iar în câteva luni, situația dumneavoastră financiară se poate îmbunătăți.

Obiectiv: vacanțe și hobby. Aceste împrumuturi au un risc scăzut doar atunci când situația financiară este stabilă și salariul vă permite să plătiți obligațiile lunare chiar dacă durează o perioadă mai lungă.

Creditele de acest fel sunt riscante atunci când recurgeți la ele în mod repetat. Dacă tentația de a face achiziții luxoase este foarte mare, merită să analizați impactul datoriei asupra veniturilor dumneavoastră din lunile următoare și să luați o decizie în consecință.

Sigur vrei sa citești și despre:
spirala-datoriilor
Ce este spirala datoriilor și cum puteți să ieșiți din ea?
adevarata-prosperitate
Ce este adevarata prosperitate?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage